tirsdag 20. februar 2018

En humanistisk western


Sweet Country
Australia 2017
Regi: Warwick Thornton
Manus: David Tranter, Steven McGregor
Skuespillere: Bryan Brown, Hamilton Morris, Sam Neill, Thomas M. Wright, Ewen Leslie, Gibson John, Natassia Gorey-Furber, Matt Day, Anni Finsterer, Tremayne Doolan, Trevon Doolan
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Historietimer kan neppe bli mindre romantiserende enn dette.

Australia er en like naturlig setting for westernfilmen som USA. Ikke bare har de to nasjonene urfolkene, nybyggerne og de endeløse, harde landskapene til felles, men begges historier er også gjennomtrukne av rasisme og vold. "Sweet Country" er en australsk western som tar utgangspunkt i denne såre tematikken.

Et eller annet sted ute i "The Outback" i årene etter Første verdenskrig, lever de hvite innflytterne – noen av dem forfyllede sadister, noen av dem velmenende kristne – som eneherskere på hvert sitt karrige stykke land. De sorte synes på sin side å ha akseptert rollen som undersåtter med resignert sørgmodighet. Alle skal de bli satt på prøve når en sort arbeider tvinges til å drepe en hvit gårdeier i selvforsvar.

"Sweet Country" er like streng i form som i innhold. Ingen snakker i utide, lydsporet er lite annet enn vind og surrende fluer, tempoet er nesten pinefullt langsomt, en trussel om brutalitet og fornedrelse ligger som et kvelende teppe over nesten hver eneste scene. Resultatet er at selv det minste tegn til ømhet oppleves dypt bevegende. Akkurat nå kan jeg ikke komme på å ha sett en mer humanistisk western.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.02.18
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar