mandag 14. mai 2018

Filmblogg: Mens vi venter på sommeren


Varme netter som aldri tar slutt, mennesker som du aldri kommer til å se igjen og haitenner som plutselig hugger tak i de nakne bena dine: Disse 10 filmene gir deg en forsmak på sommeren.

"Siste natt med gjengen" (1973): Alle som har vært 17 år og ute en varm sommernatt, vil kjenne igjen den berusende frihetsfølelsen George Lucas' andre – og helt utypiske – film skaper. Den vil også gjøre deg nostalgisk for 60-tallet enten du opplevde det eller ikke.

"Haisommer" (1975): Strandlivet ble aldri det samme igjen etter Steven Spielbergs epokegjørende – og fremdeles isnende effektive – sommergrøsser.

"Body Heat" (1981): Lummer sørstats-noir som formelig mesker seg med erotikken sjangerens klassikere fra 40- og 50-tallet bare kunne antyde.

"Hjelp, vi må på ferie!" (1983): Mens "Hjelp, det er juleferie!" er blitt en fast del av oppkjøringen til julen for mange, hører man aldri noen nevne denne første filmen om familien Griswold. Men den byr på akkurat det samme herlige tullballet.

"Stand by Me" (1986): Denne såre, morsomme og spennende oppvekstskildringen – om en guttegjeng på oppdagelsesferd i skogen – beviste én gang for alle at Stephen King kan mer enn å skremme.

"Før soloppgang" (1995): To unge amerikanere‚ Julie Delpy* og Ethan Hawke, møtes på et tog i Europa og tilbringer hele natten oppslukt i samtale. Det er akkurat like romantisk som det er troverdig. Og henholdsvis ni og 18 år senere tok Delpy og Hawke tråden opp igjen i de like fine "Før solnedgang" og "Før midnatt".

* Rettelse: Julie Delpys rollefigur er fransk.

"Den talentfulle Mr. Ripley" (1999): Italia om sommeren er det perfekte bakteppet for denne iskalde svindelhistorien. Også så unge alle stjernene – Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow med flere – ser ut!

"Lost in Translation" (2003): Scarlett Johansson og Bill Murray er to villfarne fremmede som møtes i en av Tokyos mest eksklusive hotellbarer. Som ingen annen film fanger "Lost in Translation" følelsen av å være langt hjemmefra både fysisk og mentalt.

"Sideways" (2004): Vinsmaking i California og en Paul Giamatti i full midtlivskrise var ingrediensene som gjorde "Sideways" til en av 00-tallets mest minneverdige filmer.

"Call Me by Your Name" (2017): En av fjorårets store Oscar-vinnere flørter kanskje med forbudt kjærlighet, men føles likevel som en eneste lang, bedagelig sommerromanse av en film.

Originalt publisert på Fædrelandsvennen 09.05.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Timothée Chalamet i "Call Me by Your Name": United International Pictures

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar