Filmblogg: Halvårsrapporten


Her er filmene du har gått glipp av så langt i år.

Tre filmopplevelser står for meg igjen som helt spesielle etter at halve 2018 er unnagjort.

Klart sterkest inntrykk har "Utøya 22. juli" gjort. I 72 minutter henger vi i hælene på Kaja – spilt med 100 prosent troverdighet av Andrea Berntzen – mens hun løper for livet, krymper seg i dødsangst og desperat leter etter søsteren sin. Det er mer enn bare nervepirrende. Det er mer enn bare hjerteskjærende. Det er knapt til å holde ut.

Vi som ikke var der den grufulle dagen i 2011 vil aldri kunne forstå fullt ut. Men Erik Poppes film gjør det i hvert fall litt lettere.

Kontrasten til første halvdel av "The Florida Project" kunne knapt ha vært større. På et stort motell rett utenfor Walt Disney World i Florida får seks år gamle Moonee (Brooklynn Prince) livet nederst på den amerikanske rangstigen til å fremstå i et nærmest magisk, Huckleberry Finn-aktig skjær.

Men om begynnelsen på "The Florida Project" får hjertet ditt til å slå litt fortere, kan det hende at avslutningen vil få det til å stoppe helt opp.

Filmene til Guillermo del Toro – "Pans labyrint" og "Crimson Peak" er de to virkelig essensielle – utspiller seg i en verden som kan være både bisarr og skremmende, men som også har stort rom for skjønnhet. "The Shape of Water", om en vaskehjelp som forelsker seg i et sjømonster, kan godt bli stående som den ultimate Guillermo del Toro-filmen.

Ellers har filmårets høydepunkter kommet fra til dels uventede hold.

Mens Steven Spielberg gikk for full, fargerik 80-tallsnostalgi i "Ready Player One", begikk Alexander Payne – som ellers er kjent for varme dramakomedier av typen "Sideways" – med "Downsizing" et uvanlig morsomt og relevant stykke science fiction. Et voksent publikum burde heller ikke gå glipp av historietimen "Darkest Hour", sommerflørten "Call Me by Your Name" eller sort humoristiske "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

Og hvis jeg skulle ha sett film sammen med noen av de mindre blant oss, ville jeg ha valgt det gla'-anarkistiske danske animasjonseventyret "Den utrolige historien om den kjempestore pæra".

Men, nei, heller ikke jeg har fått med meg alt. Nå skal jeg sjekke om, tja, for eksempel "Isle of Dogs", "A Quiet Place", "The Death of Stalin" eller "Phantom Thread" har dukket opp på strømmetjenestene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.06.18
© Tekst: Roy Søbstad / Bilde av Andrea Berntzen i "Utøya 22. juli": Agnete Brun

Kommentarer