Dum og deilig action


Skyscraper
USA 2017
Regi og manus: Rawson Marshall Thurber
Skuespillere: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Noah Taylor, Roland Møller, Pablo Schreiber
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

"Skyscraper" er filmen som får "Die Hard" til å fremstå som et stykke lavmælt sosialrealisme.

Allerede tittelen i kombinasjon navnet Dwayne Johnson gir en brukbar pekepinn om handlingen. Johnson spiller Will Sawyer, en tidligere FBI-agent, som får ansvaret for sikkerheten i et høyteknologisk vidunder av en skyskraper med innendørs parker og fossefall og alt mulig. Men tror du ikke at en gruppe skurker slår til mot bygningen før han i det hele tatt har rukket å begynne i jobben? Og til overmål: Tror du ikke at Sawyers søte, lille familie blir fanget der inne når slemmingene setter hele greia i brann?

Alle som har sett en actionfilm før, vil kunne forutse stort sett hvert eneste trekk i handlingen og vite akkurat når det gjelder å glemme alle krav til logikk og realisme.

Det siste gjelder ikke minst i en sekvens hvor vår mann – med fotprotese, knivstikk i armen og politiet i hælene – klatrer opp verdens høyeste anleggskran, svinger seg inn i det brennende høyhuset og sporenstreks går i gang med å banke opp skurker. Slå den, Bruce Willis!

"Dette er tåpelig," sier Johnson til seg selv på et tidspunkt. Og han har helt rett. Men jeg rakk aldri å kjede meg, og dét er det hele og fulle poenget.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 13.07.18
© Roy Søbstad

Kommentarer