Filmblogg: Mørkets hjerte


I 1966 kom sannheten om forholdet mellom Europa og Afrika frem takket være noen øst-tyske filmfolk og en flaske Pernod.

5. desember kommer Joshua French til Kristiansand for å holde foredraget "Dømt til døden". Alle skjønner hva det skal handle om: turen Tjostolv Moland og han i 2009 la ut på i Kongos jungel, den som førte til at de to kompisene ble fengslet, anklaget for mord, og som French åtte år senere kom hjem fra alene. Kun han kjenner hele sannheten om det som skjedde.

Det er en historie med mange sider – politiske, kriminaltekniske og, ikke minst, menneskelige – men i et større perspektiv kan den på mange måter sies å handle om det ofte vonde forholdet forholdet mellom Europa og Afrika.

Nå mener ikke jeg å antyde verken det ene eller andre om Moland og French. Men i NRK-podcasten "To hvite menn" snakker Joshua French selv om sin interesse for alt militært, for kolonitiden og for alle slags lykkejegere på det afrikanske kontinentet, og derfra går mine tanker uvegerlig til den kanskje mest fascinerende portrettfilmen jeg har sett: "Der lachende Mann – Bekenntnisse eines Mörders" ("Den leende mannen – En morders bekjennelser"), en øst-tysk produksjon fra 1966.

I form kunne den timelange filmen knapt ha vært enklere. Den har en fortellerstemme og et og annet stillbilde, men stort sett sitter han der, den tyske leiesoldaten Siegfried “Kongo” Müller, og forteller sin historie. Under krigen kjempet han for Hitler. Nå kjemper han "for Europa i Afrika".

Müller er slett ikke uten sjarm. Han er høflig og smiler hele tiden. Men jo fullere han blir – de øst-tyske filmfolkene var nok ikke så opptatt av presseetikk; intervjuobjektet er blitt utstyrt med en flaske Pernod – jo vanskeligere blir det tydeligvis å huske at han egentlig ønsker å fremstå som en mann av prinsipper.

Og mot slutten ser man "Kongo-Müller" som det han er: en full, glisende rasist, morder og krigsforbryter som fryder seg over endelig å få snakke ut om alle grusomhetene han har vært med på. Maken til selvavsløring har jeg ikke sett i noen annen dokumentar.

"Der lachende Mann – Bekenntnisse eines Mörders" er tilgjengelig på YouTube med engelsk undertekst.

Og 12. oktober er det premiere på Marius Holsts film "Mordene i Kongo", med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i rollene som French og Moland.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.07.18
© Tekst: Roy Søbstad / Bilde av Siegfried Müller fra "Der lachende Mann – Bekenntnisse eines Mörders": Skjermdump fra YouTube

Kommentarer