Kommentar og spilleliste: Røff guide til den sørlandske musikkhøsten


Kommentar: Endelig er høsten her

Enten du liker jazz eller metal, burde mørketid bety lyttetid.

I blant støter man på mennesker som bare hører på én type musikk. De fant sin greie, gjerne en gang i tenårene eller tidlig i tyveårene, og siden har de holdt seg til den.

Du har dem som kun hører på blues, du har dem som kun hører på listepop og du har dem som kun hører på hip hop. Også har du dem som er enda mer spesifikke: Jeg kjenner en fyr som er helt uinteressert i alle andre artister enn Frank Zappa og opptil flere som bruker Pink Floyd som målestokk på absolutt alt.

Sånne folk skjønner jeg meg ikke på.

For meg er hele poenget med musikk at det finnes noe å høre på uansett hvilket humør jeg er i. Jeg kan høre på Lana Del Rey om morgenen, Mastodon midt på dagen og Miles Davis om kvelden uten å se noen motsetninger i det.

Nå som høsten endelig er her, føles det naturlig å ta alt litt ned.

For min del betyr det – forhåpentligvis! – noen lange kvelder uten annet enn vinylspilleren og et glass beksort porter til selskap. Endelig skal jeg få hørt gjennom resten av de svenske viseplatene jeg arvet etter farfar og kanskje blir det et gjenhør med Johnny Cash-skivene jeg rappet med meg da jeg flyttet hjemmefra. Det er sånt kalde, mørke norske høstkvelder er til for.

Og når innelivet begynner å føles, vel, innestengt, er det jo bare å ta sykkelen ned til byen.

Lite slår å komme inn på Håndverkeren eller Hos Naboen – det første stedet pleier å ha fyr på peisen, det andre har en kjeller full av jazz – når det er skikkelig surt ute. Og salongen til Haubitz Hall øverst på Odderøya er Norges kanskje aller luneste konsertlokale.

Festivaler arrangeres det også. Punktfestivalen er for lengst etablert som en institusjon innen mer eksperimentell musikk og Vivid er i ferd med å bli det samme for postrock-sjangeren. Metalfestivalen Southern Discomfort er på sin side stedet å oppsøke når man har fått nok av melankoli og andre høstklisjeer.

Og de som er mest opptatt av det kjente og kjære, kan se Smokie eller Morten Abel på Dark Season.

Sistnevnte festival har forresten et veldig fint motto, et som oppsummerer hvilken rolle musikken kan ha både om høsten og i livet forøvrig: "Et lys i mørketiden".



Spilleliste: Røff guide til den sørlandske musikkhøsten

Her er 20 låter å høre på mens du runder av sommeren og stålsetter deg for vinteren.

Høsten er ikke bare en årstid. Den er også en stemning.

Det eneste alle artistene på denne listen har til felles – sånn rent bortsett fra at de enten har tilknytning til Kristiansand eller skal spille her i løpet av de neste månedene – er at de på hvert sitt vis har klart å fange nettopp den stemningen.

Spillelisten finner du på Spotify under tittelen "Røff guide til den sørlandske musikkhøsten 2018".

1. Thomas Dybdahl - "One Day You'll Dance for Me, New York City"
Han debuterte med et album som het "... That Great October Sound" i 2002, og siden har høsten liksom tilhørt Thomas Dybdahl. 10. november spiller han på Kick.

2. Ronnie Jacobsen - "Don't Let Me Down"
Blues er så definitivt høstmusikk, og Ronnie Jacobsen, som fikk Spellemannpris for albumet "These Blues in Me" tidligere i år, er sjangerens for tiden fremste utøver her på Sørlandet.

3. Sondre Justad - "Paradis"
Sondre Justad har de siste årene opparbeidet seg posisjonen som en nordnorsk Håkan Hellström. Og, joda, han har tekstene, han har melodiene og han har den rette blandingen av sårbarhet og sjarm. 2. november spiller Justad på Kick.

4. Pogo Pops - "In December"
Bergensbølger kommer og går, nesten bare Pogo Pops består. Det gjør heldigvis også Frank Hammerslands evne til å skrive fine, små poplåter med klassisk tilsnitt. 8. september spiller Pogo Pops på Haubitz Hall Salongen.

5. Thom Hell - "The Love Is Gone"
Med sin siste singel beviser Thom Hell nok en gang hvorfor han er regjerende norgesmester i popharmonier. Det er som om låten blir båret frem av kjølig septemberluft. Thom Hell spiller på Haubitz Hall Salongen 15. november.

6. Hanne Kolstø - "Greinene"
Med varm vokal over kjølig synthkomp har sunnmøringen Hanne Kolstø, som i flere år hadde base i Kristiansand, funnet et uttrykk som plasserer henne midt mellom noe veldig urbant og noe veldig naturnært. Sistealbumet "Fare" vil låte like fint enten man er på studenthybel eller på tur i skogen, for å si det sånn.

7. Fay Wildhagen - "Fire on the Mountain"
Mye natur er det også i de noen ganger svevende vakre, noen ganger gitartunge låtene til Fay Wildhagen fra Oslo. I forbindelse med at hun slipper sitt andre album, skal Wildhagen spille på en foreløpig ikke spesifisert "Pop-Up Bar" i Kristiansand 8. november.

8. Erik Honoré med Sidsel Endresen - "Sanctuary"
De kommer i klare høstfarger, disse skisseaktige, melankolske og forunderlig stemningsfulle lydcollagene til Erik Honoré fra Kristiansand. 1. september gjør han live-remikser på Punktfestivalen.

9. Ola Kvernberg - "Black Lemon"
Ikke er det rock og ikke er det jazz, men med syv av Norges fremste unge musikere – tre stykker bare på trommer og perk! – er det ganske enkelt nødt til å bli groovy når Ola Kvernbergs Steamdome spiller på Teateret 1. november.

10. Bernhoft - "Falter"
Takket være hans distinkt unorske tilnærming til soul og funk – samt et seriøst virtoust backingband – er en konsert med Jarle Bernhoft garantert å sitte som et skudd C-vitaminer i høstmørket. Bernhoft & The Fashion Bruises spiller på Kick 19. oktober.

11. Joddski - "Hedersmann"
På sin siste singel er rap-Norges mest storkjeftede nordlending – han som i sin tid laget en masse oppstyr med Tungtvann – på sitt mest selvrefererende, ettertenksomme og faktisk også fengende. Jørgen "Joddski" Nordeng spiller på Vaktbua 15. september.

12. Exit Strategy No. 21 - "Out of This World"
Venndølene Kenneth Lykkås og Gard Marthin Tønnesland debuterer snart – i moden alder og med hjelp fra blant andre Green Carnations Kjetil Nordhus – med det som lover å bli et høvelig høstlig rockalbum. Utgivelsen feires med slippfest på Teateret 22. september.

13. Caspian - "Hymn for the Greatest Generation"
Post-rock er neppe en sjanger folk flest har et forhold til. Men vit at den omfatter mye vakker musikk og at Kristiansand har sin egen post-rock-festival. Amerikanske Caspian er et av mange band som spiller på Vivid 21. og 22. september.

14. Geir Sundstøl - "Bek"
Gitarmaestro Sundstøl har spilt med alle – og da mener jeg alle – fra a-ha til Stein Torleif Bjella. Alene lager han musikk full av norsk natur og mystikk. Geir Sundstøl spiller på Punktfestivalen 1. september.

15. Frida Ånnevik - "Ved sida av deg"
Frida Ånnevik er hedmarksartisten som fant krysset der Alf Prøysen møter Joni Mitchell, og derfra har ført norsk visesang ut på fruktbare nye veier. Populær er hun også blitt: Konserten på Haubitz Hall Salongen 20. september er for lengst utsolgt.

16. Violet Road - "Keep On Running"
Fra The Everly Brothers til The Beach Boys: Det er noe eget som oppstår når søsken synger harmoni. Og folkrockbandet Violet Road fra Troms, som består av fire brødre og en fyr til, er Norges for tiden ypperste eksempel på fenomenet. Violet Road spiller på Dark Season 18. oktober.

17. Hellbillies - "Reise i lag med deg"
Enten vi snakker om rock eller country eller noe midt i mellom, er og forblir Hellbillies et av landets aller stødigste band. 12. oktober kommer de nok en gang til Kick.

18. Valentourettes - "Tida er inne"
Medlemmer fra Joachim Nilsens to band, Valentinerne og Tourettes, holder stadig ånden fra Jokke i live. Tradisjonen tro rocker de julen inn på Kick 14. desember.

19. Bjøro Håland - "Why Me Lord"
Det er nok ikke høsten 2018 Bjøro så ydmykt synger om her – i denne klassiske Kris Kristofferson-låten – så mye som det er selve livets høst. Bjøro Håland & Country Snakes spiller på Dark Season 19. oktober.

20. Gard Nergaard og Michael Krumins - "Vakenatt"
Med fjorårsalbumet "Å legge på svøm" ledet felespiller Nergaard og gitarist Krumins sørlandsk tradisjonsmusikk inn på et lekent, lyttervennlig spor selv vi folkemusikknoviser uten videre kan nyte. Duoen spiller på Kilden 19. september.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.09.18
© Roy Søbstad

Kommentarer