Vakkert og voldsomt på Aladdin

The Samuel Jackson Five

Mooncake

Caspian

Caspian, Mooncake og The Samuel Jackson Five
VIVID – A Post-Rock Festival 2018
Aladdin Scene, Kristiansand
Lørdag 22. september

TERNINGKAST 5

Høststormene fikk et passende lydspor da post-rockfestivalen Vivid gikk av stabelen på gamle Aladdin kino i helgen.

Post-rock? Ja, det er lov å spørre.

Post-rock er en litt ullen sjanger. Men det handler om gitarbasert, hovedsaklig instrumental musikk som gjennom langstrakte komposisjoner – mer en type mini-symfonier enn låter i tradisjonell forstand – bygger seg opp mot voldsomme klimaks.

Post-rock kan være vakker, den kan være uhyggelig og den kan være emosjonelt forløsende. Den kan i grunnen være alt bortsett fra utadvent og allsangvennlig.

Kall det gjerne kunstmusikk for folk som liker trommer og gitarer.

På Vivid-festivalen – tenk det, Kristiansand har sin egen post-rockfestival! – legger man spesiell vekt på denne musikkens iboende visuelle kvaliteter.

Konserten til Oslo-bandet The Samuel Jackson Five ble ledsaget av alt fra norsk vinter til synkronsvømming på kinolerretet de hadde i ryggen.

De var også det av lørdagskveldens band som kom nærmest streit rock: Låtene deres er korte og konsise, kastene går brått fra det pent melodiøse til noe som er funky og brutalt på én og samme tid. Hvis Vivid-publikummet hadde vært av det danseglade slaget – noe de så visst ikke er – ville dette ha vært konserten de slo seg løs på.

All den fornøyde ruggingen og kløingen i fyldige skjegg vitnet likevel om stor tilfredshet.

Med elektrisk cello som førende instrument, har Mooncake – noe så sjeldent på disse kanter som et russisk band – et mykere, mer atmosfærisk uttrykk. Animasjonen på lerretet understreket at de før eller siden er nødt til å ende opp på et naturfilm- eller science fiction-soundtrack.

I undertegnedes ører ble Mooncake likevel nokså anonyme sammenlignet med Caspian.

Massachusetts-bandet – tre gitarister, bassist og en svært angrepshissig trommeslager – oppnådde nesten metal-aktig intensitet fra første stund. Og hver gang de spilte seg opp til et av sine massive, majestetiske crescendoer, føltes det som å stirre rett inn i solen i øyeblikket før den skal eksplodere.

Nå er det ikke fritt for at post-rocksjangeren sliter med en viss forutsigbarhet – låtene som høres ut som eviglange Pink Floyd-introer, musikerne som står i siluett mot flimrende bakprojeksjoner – og etter noen timer på Vivid må det være lov å føle at man har fått sin dose for en stund.

Men – jøje meg, altså – høydepunktene denne kvelden var kraftfulle nok til å løfte en hver sliten stakkar ut av hverdagen, ut av høstmørket og ut av seg selv. Og mer kan ingen ønske seg av musikk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.09.18
© Tekst og foto: Roy Søbstad

Kommentarer