Filmblogg: Alt du trenger å vite om "Suspiria"


Endelig er det klart for premiere på årets mest imøtesette skrekkfilm.

Den voksne, sofistikerte skrekkfilmen har hatt en renessanse i senere år. Det burde være nok å nevne titler som "The Witch" (2015), "Get Out" (2017), "It Comes at Night" (2017), "Hereditary" (2018) og "A Quiet Place" (2018). Akkurat nå venter sjangerfansen spent på en ny versjon av klassikeren "Suspiria".

"Suspiria" (1977) er den mest kjente filmen til italienske Dario Argento. Tidlig i karrieren laget Argento filmer innenfor den såkalte giallo-sjangeren – overdrevent kompliserte og voldelige detektivhistorier – men beveget seg snart i retning av overnaturlig horror. Filmene hans forble likevel overdrevent kompliserte og voldelige.

Den nye versjonen av "Suspiria" er regissert av Luca Guadagnino. Han har tidligere laget "I Am Love" (2009), "A Bigger Splash" (2015) og "Call Me by Your Name" (2017), sanselige dramaer som knapt kunne ha stått vært fjernere fra alt som har med skrekk og overnaturligheter å gjøre.

"Suspiria" handler om amerikanske Susie som kommer til Tyskland for å studere ballett, bare for å oppdage at onde krefter er i sving på skolen hennes.

Argento er ikke nevneverdig opptatt av at filmene hans skal være logiske eller troverdige. Med kunstig belysning, barokke kulisser og voldsomme lydeffekter, prøver han snarere å manipulere seeren inn i en våken drømmetilstand.

Guadagnino later til å ha valgt en helt annen tilnærming. I traileren til hans "Suspiria" er fargene i jordtoner, musikken dempet og skuespillet tilbakeholdent. Den okkulte undertonen er likevel ikke til å ta feil av.

1977-versjonen har et av skrekkfilmhistoriens mest særegne soundtracks. Ved hjelp av hvisking, moog-synthesizer og ulike etniske instrumenter, skapte rockbandet Goblin musikk som er uhyggelig selv uten Argentos bilder. Til 2018-versjonen har Radioheads Thom Yorke laget et sett skjøre, urovekkende ballader.

I nyinnspillingen blir Susie spilt av Dakota Johnson (som jo var det eneste ålreite med "Fifty Shades of Grey") og danselæreren Madame Blanc av Tilda Swinton (som også var med i Guadagninos "I Am Love" og "A Bigger Splash"). Jessica Harper, som spilte Susie i Argento-filmen, har en mindre rolle i den nye utgaven.

"Nye" "Suspiria" har norsk premiere 23. november. Originalen er lett tilgjengelig på dvd og Blu-ray.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.11.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Tilda Swinton i "Suspiria" (2018): Norsk Filmdistribusjon

Kommentarer