Ganske god grønn jul


Grinchen
USA 2018
Originaltittel: The Grinch
Regi: Yarrow Cheney, Scott Mosier
Manus: Michael LeSieur, Tommy Swerdlow
Musikk: Danny Elfman
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

"Grinchen" kommer til å bli en kjempesuksess. Men det har like mye med julen som med filmen å gjøre.

Her til lands kjenner vi ham ikke fra annet enn Jim Carrey-filmen som kom i 2000. Men i USA har Grinchen – en bepelset, fluoriserende grønn variant av Dickens' Mr. Scrooge – vært et nasjonalt ikon siden Dr. Seuss ga ut barneboken "How the Grinch Stole Christmas!" for 61 år siden. I denne nye versjonen har han fått animert liv av Illumination, samme studio som sto bak "Syng" og "Grusomme meg"-filmene.

Grinchen er asosial og slem, og mest av alt hater han julen. Og faktisk er det ganske forståelig hvorfor han vil ødelegge den for alle andre: Når man er så ensom som Grinchen, må julefeiringen – her fremstilt som et overdådig, sukkertøykulørt og veldig, veldig amerikansk barneselskap – fortone seg som en eneste stor hån. Men hele poenget er selvsagt at den grønne grinebiteren til slutt skal lære seg noen verdifulle lekser og bli tatt inn i julefolden, han også.

"Grinchen" er en moderne animasjonsfilm på det jevne: rik på visuell oppfinnsomhet, heller fattig på ektefølt varme og sjarm. Det skal likevel mye til for at dette ikke blir en av sesongens virkelig store familieslagere på kino.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.11.18
© Roy Søbstad

Kommentarer