Likestilling til jul


Julenissens datter
Danmark 2018
Originaltittel: Julemandens datter
Regi: Christian Dyekjær
Manus: Uffe Rørbæk Madsen
Skuespillere: Ella Testa Kusk, Peter Sejer Winther, Martin Buch, Mia Lyhne, Ulf Pilgaard
Norske stemmer: Jens Kristian Hval Groven, Sarah Mc Berge, Henrik Horge, Lars Sundsbø, Unn V. Hol, Jan Martin Johnsen
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

"Julenissens datter" er en passe spennende familiefilm med et tydelig budskap.

Lucia synes Julenisseskolen er urettferdig. Mens guttene får lære å bli julenisser – hvilket innebærer at de gjør kule ting som å klatre i piper – må jentene nøye seg med å sitte pent og strikke. Litt flaks gjør at Lucia likevel får muligheten til å velge gutteklassen. Hun må bare løse en temmelig vanskelig oppgave først: Å gjøre pappaen til Albert, som er blitt kloret av den slemme anti-nissen Krampus, frisk igjen.

Det er neppe noen premie for å gjette hvor de danske filmskaperne har hentet inspirasjon fra. Julenisseskolen er lavbudsjett-varianten av Harry Potter-filmenes Galtvort og sekvensene i de småskumle grottene til Krampus kunne ha vært en slags "Indiana Jones for barn". Ellers er det meste ved "Julenissens datter" av solid nordisk familiefilmkvalitet.

Dét betyr flinke barneskuespillere, et befriende uhysterisk tempo og, ikke minst, en moral som er like tydelig som den er god: Vi har ikke full likestilling før også jenter kan velge å utdanne seg til julenisser.

At filmen er litt fattig på julestemning, kan danskene nesten ikke klandres for. De har jo knapt nok snø der nede, stakkars.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.11.18
© Roy Søbstad

Kommentarer