Oldinger nå til dags


The Mule
USA 2018
Regi: Clint Eastwood
Manus: Nick Schenk
Skuespillere: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Taissa Farmiga, Michael Peña, Laurence Fishburne, Dianne Wiest, Andy Garcia
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

88 år gammel har Clint Eastwood laget sin milde, lett geriatriske variant av «Narcos» og «Breaking Bad».

Gartneriet til Earl (spilt av regissøren selv) går ikke lenger særlig godt. «Det helvetes internettet har,» som han hveser, «ødelagt alt.» Så når han blir spurt om å frakte noen mistenkelig utseende bager til Mexico – «Bare kjør, ikke kikk!» – går det ikke lang tid før gubben kjører skytteltrafikk over grensen med pick-upen full av kokain og en nidkjær narkoagent (Bradley Cooper) i hælene.

«The Mule» kunne nesten ikke ha vært noe annet enn en Clint Eastwood-film. Stilen er resolutt ujålete – vår mann har aldri brydd seg om «kunstnerisk» mikkmakk – og Earl ligner til forveksling på et utall andre Eastwood-rollefigurer fra opp gjennom årene: røff på utsiden, myk på innsiden, ubøyelig i sin politiske ukorrekthet. Han er fyren som stopper for å hjelpe en sort familie med å skifte dekk samtidig som han uten å blunke kaller dem «negre».

Filmen er for lang og den banker inn budskapet sitt – «Jobben er viktig, men ikke viktigere enn familien» – som om vi skulle være tunghørte og halvblinde alle sammen. Men, pokker heller, den gamle stabukken Earl er godt selskap så lenge reisen varer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.01.19
© Roy Søbstad

Kommentarer