Calexico/Iron and Wine - In the Reins


Calexico/Iron and Wine
In the Reins

Dette burde være en grei sak, egentlig. Hvis jeg forteller deg at

a) Calexico og Iron and wine har laget plate sammen.
og
b) plata innfrir alle forventninger.

så burde min jobb være gjort. Det burde være nok til at du slutter å lese her, og legger av gårde til platebutikken.

Ikke sant?

Hvis du fremdeles leser nå, så regner jeg med at det er fordi du ikke kjenner til hverken Calexico eller Iron and Wine. Det må vi i så fall gjøre noe med.

Det mangehodete trollet Calexico er vokst opp under ørkensol, men har alltid hatt en dragning mot mørket. Country, rock, jazz, dub eller mariachi - for dem finnes ikke annet enn muligheter. Musikken deres er som soundtracket til den beste roadmovie-en du aldri har sett.

Iron and wine er identisk med den lavmælte trubaduren Sam Beam. Beam er en sånn fyr jeg mistenker for ikke å ha hevet stemmen i hele sitt liv. Men lytt godt til låtene hans og ta en kikk i tekstheftet, og du vil oppdage at det foregår litt av hvert under den avslepne, minimalistiske overflaten. Den pene sangen kan brått vise seg å være en skummel morderballade.

Hver for seg har disse artistene vært blant de siste årenes stødigste leverandører av stemningsfull og egenartet americana. Sammen er de - jeps! - dynamitt.

Trenger du mer?

Hvis man velger å se sånn på det, så låter "In the Reins" mer som en Iron and Wine-plate enn en Calexico-plate. Så har da også Sam Beam skrevet alle de sju låtene og er dessuten hovedvokalist. Calexico legger seg respektfullt i bakgrunnen, men tilfører materialet en koloritt og en variasjon de vanlige Iron and Wine-platene ikke har.

Og det låter bare så riktig, så riktig, så fint, så fint.

Dette er musikk å ha i iPod-en på skogstur. Dette er musikk å lytte til på stjerneklare netter. Dette er musikk som vil høres like frisk ut i mange tiår framover.

Og derfor synes jeg du skal ta deg en tur i platebutikken. Nå med en gang. (8/10)

Originalt publisert på Pstereo.no i 2005
© Roy Søbstad

Kommentarer