Solid sjangerøvelse


Sturmgeist
Manifesto Futurista
(Von Jackhelln Inhuman)

TERNINGKAST 4

Cornelius Jakhelln skygger ikke unna de store og vanskelige temaene, verken når han jobber som forfatter eller som black metal-musiker. «Manifesto Futurista» er det tredje Sturmgeist-albumet som handler om krig. Jakhelln tar for seg krigen både som idé og ideal, og som ekstrem realitet i Verduns skyttergraver. Ikke minst deler han også sin fortvilelse over 7. november 2007, den grufulle dagen da krigen kom nesten helt hjem. Det var dagen da en ung mann, som på nettet kalte seg Sturmgeist89, drepte ni mennesker på en skole i Finland. «Why did you do it?» skriker Jakhelln igjen og igjen.

Men selv om han tematiserer store ting, har Jakhelln denne gangen skjært det musikalske inn til beinet. Dette er streng, monokrom black metal slik norske band skapte sjangeren tidlig på 90-tallet. Her finnes ingen formildende synther, bare brutal gitarriffing, frenetisk trommespill og evig gneldrende vokal. Bortsett fra et par korte, symfoniske pusterom, er lytteren under konstant angrep i 38 minutter.

Trommene på albumet håndteres av en fyr ved navn Danny. Ellers gjør Cornelius Jakhelln, den hardtarbeidende kunstneren fra Vågsbygd og Berlin, alt selv. Og kanskje er dette svakheten ved Sturmgeist som prosjekt. Det må nemlig sies at platen er nokså monoton. Strengt tatt er det heller ikke noe her man ikke har hørt før. «Manifesto Futurista» oppleves derfor mer som en sjangerøvelse enn et nybrottsarbeid. Og slikt kan det bli solide plater av, men sjelden klassikere.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.08.09
© Roy Søbstad

Kommentarer