Johnny Cash - American IV - The Man Comes Around


Johnny Cash
American IV - The Man Comes Around (2002)

Nr. 66 i Pstereos kåring av de beste platene 2000-2009

Så lenge han levde var Johnny Cash selvsagt aldri noe annet enn verdens tøffeste mann og et levende amerikansk nasjonalmonument. Men da han gjorde sine siste innspillinger, var han også svært syk, mer eller mindre blind og avhengig av rullestol.

Det merkes. Selv om den stolte, usentimentale tonen i stemmen fremdeles er der, høres han med ett veldig, veldig gammel ut. Det er som om han hvert øyeblikk skal begynne å gispe etter luft. For første gang virker Johnny Cash sårbar. Det får hans tolkning av Trent Reznors "Hurt" til å føles personlig og bekjennende inntil det nesten morbide. Men bare det at han, i det han må ha visst at han nærmet seg slutten, valgte å tolke en Nine Inch Nails-låt, sier sitt om hva slags mann han var.

"American IV" ble det siste albumet hans som kom ut mens han enda var i live. Og heldigvis har det, sykdom og alderdom til tross, mer enn synd, anger og mørke å by på. Her er også kjekkaslåtene, de humoristiske bagatellene, de sentimentale cowboyballadene og de ydmyke kjærlighetserklæringene man forventer å finne på et Johnny Cash-album. Også har det tittelsporet. Gammeltestamentlige "The Man Comes Around" er ikke bare en av de aller siste sangene Johnny Cash skrev, den er også en av hans aller beste.

"American IV" er en akkurat så mangfoldig, kompromissløs og gripende avskjed man kunne ønske seg fra en av det forrige århundrets største artister. Det er en plate som viser det er mulig å bli gammel uten å fire en tomme. Det er en plate som viser at det går an å møte døden med styrke, verdighet og åpne øyne.

Originalt publisert på pstereo.wordpress.com 09.12.09
© Roy Søbstad

Kommentarer