Alvorlig bra


In Vain
Mantra
(Indie Recordings)

TERNINGKAST 5

Man trenger ikke mange sekunder for å forstå at In Vain mener alvor. Etter noen få, dempede takter, er det som om en massiv bølge av rødglødende lava plutselig velter ut av høyttalerne. Andreas Frigstad growler over nådeløst hamrende trommer og gitarer som synes å veie et tonn hver. Det låter mektig, autoritært og fullstendig ustoppelig. Etter hvert åpner lydbildet seg opp og slipper inn clean-vokal, synther og andre melodiske elementer, men lytteren levnes aldri håp om en solfylt morgendag.

Kristiansand og omegn har gjennom årene fostret oppsiktsvekkende mange gode metal-band. Med sitt andre album beviser In Vain, bandet som Frigstad og Johnar Haaland har frontet siden 2003, at de ikke står tilbake for noen av dem.

Musikken til In Vain blir gjerne beskrevet som progressiv death metal. Den er aggressiv og blytung, kompleks og uforutsigbar. Ved første møte kan «Mantra» sikkert virke nærmest ugjennomtrengelig, men holder man ut et par runder til, får man igjen for innsatsen. Det misantropiske suget som hører sjangeren til, oppveies av effektive lys- og skyggekontraster og en genuin vilje til å utforske andre stemninger enn bare de mest brutale. Og det gjør In Vain uten at de noen gang går på kompromiss med utgangspunktet sitt.

Flere av Sørlandets metal-band har nådd terskelen til internasjonalt gjennnombrudd. Nå er det In Vain som skal vise hvor langt de kan komme. Det skal i hvert fall ikke stå på det musikalske. For dette er alvor.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.01.10
© Roy Søbstad

Kommentarer