Uforløst


Marte Wulff
Handler i selvforsvar
(It's Definitely Records/Sonet Distribusjon)

TERNINGKAST 2

Hvorfor så å si ingen sørlandske pop- og rockartister synger på sin egen dialekt, er et såpass interessant spørsmål at det nylig var gjenstand for et eget seminar. Det mest sannsynlige svaret ble lansert over en øl i etterkant: Mens alle de andre landsdelene fikk sine store band og stjerner på 70- og 80-tallet, kom det aldri noen fra Sørlandet. Det ble aldri etablert noen tradisjon for å synge på sørlandsk. Dermed finnes det heller ingen forbilder å ta etter.

En av dem som har potensiale til å bli et slikt forbilde, er Marte Wulff. Hun er modig nok til, etter å ha etablert seg som sofistikert voksenpopartist med en håndfull hits på engelsk, å melde overgang til norsk. Dessverre er ikke «Handler i selvforsvar» blitt den seieren for sørlandsk på sørlandsk man kunne ønske seg.

Når det fungerer som best, for eksempel i balladen «Versus», forstår man hvorfor Marte Wulff er populær på landets radiokanaler. Men selv om platen er aldri så velspilt og velment, oppleves helheten som uforløst. Ikke bare mangler produksjonen varme og sjarm, men låtmaterialet har også en kritisk mangel på melodier som fester seg. Da er det vanskelig å la seg fenge.

Det hjelper heller ikke at tekstene, platens kanskje viktigste «selling point», forblir underlig vage. Man aner at de handler om noe av betydning, men får sjelden ordentlig tak i hva. Da blir man heller ikke berørt. Og når popmusikk verken fenger eller berører, er det noe fundamentalt som har gått galt.

Marte Wulff på norsk er en god idé, men den store sørlandsbølgen starter nok ikke med denne platen.

Originalt publisert i forkortet form i Fædrelandsvennen 04.06.10
© Roy Søbstad

Kommentarer