Førstehjelpekorpset


First Aid Kit
Supersonic Kilden, Kristiansand
18. juli 2012

Sommeren 2012 kan det virke som om alle elsker First Aid Kit. De er er ferske nok for indie-huene, tradisjonelle nok for puristene og iørefallende nok for hvem som helst. For en festival som satser på nye og spennende artister, er de en perfekt booking.

TERNINGKAST 5

Det er aldri noen tvil om at store deler av Supersonic-publikummet er der først og fremst for å se First Aid Kit. Konsertsalen i Kilden summer av forventning lenge før søstrene Söderberg går på scenen. Og når de først står der, smilende og yndige i neo-hippiekjolene sine, blir de møtt av rene varmebølgen fra salen. Selv ikke på dem, som er blitt kontinuerlig hyllet siden albumet «The Lion's Roar» kom ut for et halvt år siden, kan en slik mottakelse ha unngått å gjøre inntrykk.

Duoens repertoar spenner over bare to album og en EP, men føles allerede som en liten hitparade. På scenen stiller de med stemmene sine, en kassegitar og et enkelt keyboard, og er kun forsterket med en trommeslager. Og når de forlater mikrofonene, stiller seg ytterst på scenekanten og fremfører «Ghost Town» for en knappenålstyst sal, er det umulig for en musikkelsker å ikke svelge en klump i halsen. Dette er musikk i sin pureste form.

Klara og Johanna Söderberg er født i henholdsvis 1993 og 1990, og kommer fra en forstad til Stockholm. Men de viser en musikkforståelse som gjør deres unge alder og geografiske opphav nesten ubegripelig.

Man kan sikkert kalle det de driver med for popmusikk, men det er i så fall pop med uvanlig dype røtter. Den har folkmusikkens blanding av oppstemte melodier og hjerteskjærende tekster. Søstrene synger med innlevelsen til nyslåtte frelsessoldater. Vokalharmoniene deres er som løftet rett fra sprukne, gamle countryplater.

At First Aid Kits mest populære låt, «Emmylou», hyller countrymusikkens største kjærlighetshistorier – June og Johnny, Emmylou og Gram – kunne sånn sett ikke vært mer passende. Alt sammen handler jo til syvende og sist om musikk og kjærlighet, kjærlighet og musikk – om det å synge sammen.

Slik føles det i hvert fall i Kilden i kveld. Vi er en sal full av musikkelskere, og alle elsker First Aid Kit.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.07.12
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Fædrelandsvennen

Kommentarer