Mørke midt på sommeren


Sharon van Etten
Supersonic Kilden, Kristiansand
17. juli 2012

Sharon van Etten kom hele veien fra New York bare for å spille for halvfull sal. Det er verst for alle dem som ikke var der.

TERNINGKAST 5

I likhet med flere av de andre Supersonic-artistene, kommer Sharon van Etten til Kilden akkurat i det hun ser ut til å stå på randen av et større gjennombrudd. Bloggere og musikkjournalister har for lengst utropt albumet «Tramp» til et av årets beste. Stadig indie-kredible Bon Iver har covret en av låtene hennes. Men skal man dømme etter den knapt halvfulle salen i Kilden, har ikke hypen nådd helt til Kristiansand ennå.

Det er verst for alle dem som ikke var der.

I utgangspunktet er van Etten en introspektiv singer-songwriter med røtter i folk-musikken, men på Supersonic stiller hun med fullt rockband. «Tramp» er produsert av Aaron Dessner, som til daglig spiller gitar i The National, og van Etten har adoptert mye av det bandets suggererende driv. Låtene hennes begynner gjerne vakkert, skjørt og melankolsk. Men mens vokalen blir liggende og flyte mer eller mindre uanfektet på overflaten, øker musikken sakte, men sikkert i intensitet. Og når trykket endelig blir for stort, forløses den i dramatiske, emosjonelle klimaks. Da rister det i stolryggene på Kilden og van Etten smiler, tydelig tilfreds med å få bråke litt.

Og når hun holder scenen alene, bare utstyrt med en elektrisk gitar, får vi høre hvilken fin vokalist hun er. Da synger hun som en Cat Power eller en Hope Sandoval, med en stemme full av spøkelser og luft.

Det er i det hele tatt en konsert som er rik på kontraster og variasjon. Det å sitte i Kilden, med sine myke seter, smakfulle lyssetting og utsøkte lyd, og høre van Etten synge sine dypt personlige låter om lengsel, sorg og desperasjon, føles nesten brutalt. Og etterpå går vi ut i den milde, sørlandske sommernatten med ekkoet av et refreng i bakhodet: «Serpents in my mind, serpents in my mind».

Og vi vet at vi kan skryte av å ha sett Sharon van Etten den første gangen hun spilte i Norge.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.07.12
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Fædrelandsvennen

Kommentarer