En oase i høstmørket


Anne Marie Almedal
Intimsalen i Kilden, Kristiansand
9. november 2012

Anne Marie Almedal og bandet hennes spiller så pent, så pent. Det blir nesten for mye av det gode.

TERNINGKAST 4

Anne Marie Almedal har fremdeles utstrålingen til den perfekte indie-divaen.

Kledd i sort og uten å ty til store fakter, er og blir hun et naturlig blikkfang – modent elegant, forførende mystisk, legemliggjørelsen av sin egen svale stemme.

Almedals karriere spenner over mer enn 20 år nå. Kristiansandere og musikkelskere i en viss alder forbinder henne kanskje helst med Velvet Belly. Resten av landet kjenner stemmen hennes fra tittelmelodien til NRK-suksessen «Himmelblå». Det første bandets kjølige indie-pop har hun med tiden foredlet til en form for varm, akustisk folk-pop.

I kveld er det releasekonsert for «Memory Lane», Anne Marie Almedals tredje album under eget navn.

Bandet hun fronter – som blant andre teller ektemannen Nicholas Sillitoe på piano og Sigrun Tara Øverland som backingvokalist – låter alldeles utsøkt, og Kildens mest intime sal må være det perfekte stedet å høre dem. I en rockklubb kunne denne musikken lett ha druknet, men her er det bare å lene seg bakover i stolen, lukke øynene og la seg omfavne av vellyd. Det føles som å ha funnet en lun oase i høstmørket.

Etter en stund begynner likevel følelsen av velbehag å jobbe mot musikken. Det låter så pent, så pent, men man tar seg i å savne litt temperatur og drama. Det hjelper at Kjetil Grande drar noen kalde, små drypp av noen gitarsoloer, og også får fremføre sin egen låt «Shine». Flere inspirerte covervalg – John Martyns «May You Never», Breads «If» og Princes «Paisley Park» – veier dessuten opp for at originalmaterialet i lengden føles litegrann anonymt.

Men pent låter det altså. Man føler seg ingenting om ikke godt tatt vare på i selskap med Anne Marie Almedal og bandet hennes. En drøy time i ly for hverdagslivets kav er ikke noe man skal kimse av.

Og ingen vil vel heller nekte for at «Himmelblå» i kveld føles like velkommen som et streif av sol i november.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.11.12
© Tekst: Roy Søbstad/Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Kommentarer