Høytid, humor og gåsehud


Mannskoret Gaasehud og Ole Paus
Konsertsalen i Kilden, Kristiansand
15. desember 2012

Ole Paus er en nasjonalskatt. Gaasehud er et staut, sørlandsk mannskor. Klart det blir fint når de kommer sammen for å synge julen inn.

TERNINGKAST 5

Da undertegnede var guttunge, på 70- og 80-tallet, kunne Ole Paus virke som en nokså skummel type. Han så liksom alltid så lurvete ut, ubarbert og bohemsk, og blikket var strengt bak de runde brillene. Og selv om sangene hans ofte var morsomme, var de det på en mørk og voksen måte.

Den 65 år gamle Ole Paus som spiller i Kilden i kveld er ikke vanskelig å kjenne igjen. Han ser fremdeles sånn passe bohemsk ut. Men utstrålingen hans er en annen nå – mildere og snillere. I dag tenker vel også de fleste på ham som en poet med stort hjerte mer enn en streng satiriker. Paus er kort og godt blitt den perfekte mannen til å synge julehøytiden inn.

Han er i Kristiansand som gjest på Mannskoret Gaasehuds årlige julekonsert. Koret, 35 elegante herrer kledd i smoking, åpner med å synge klassiske julesanger a capella under ledelse av dirigent Ivar Kirkhus. Det låter høvelig malmfullt og høystemt. Etter hvert blir de forsterket med et fem mann sterkt band, og konserten bråsvinger over i showmusikken for sanger som «Let It Snow» og «Santa Claus Is Coming to Town».

Så kommer Ole Paus inn. Og når han synger «Mitt lille land» alene med gitaren, er det helt umulig å ikke bli grepet. Stemmen hans er tørr og sprukken som gammelt lær. De som mente at Ole Paus manglet sangstemme på 70-tallet skulle ha hørt ham nå. Men det er også en stemme som føles 100 prosent oppriktig. Det er en stemme som ikke lyver. Og den er fin som kontrast til det mannsterke koret.

Derfra og ut byr kvelden på en litt ukomfortabel veksling mellom Gaasehuds mannskornumre, showlåter med forskjellige solister, stemningsfull høytlesning med bibelsk tilsnitt og Paus sine viser og kloke, morsomme monologer. Det føles litt som å bli kastet mellom tre–fire helt forskjellige – alle vel å merke flotte – konserter.

Aller finest blir det når koret, bandet og Ole Paus kommer sammen for å fremføre «Hellige natt» – med en praktfull Paus i rollen som rusten ikke-Jussi Björling.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 15.12.12
© Tekst: Roy Søbstad/Foto: Jon Anders Skau, Fædrelandsvennen

Kommentarer