Fjols til værs


Amorøse passasjerer
Spania 2013
Originaltittel: Los amantes pasajeros
Regi og manus: Pedro Almodóvar
Skuespillere: Paz Vega, Javier Cámara, Pepa Charro, Lola Dueñas, Penélope Cruz, Antonio Banderas
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Voksen

TERNINGKAST 2

Denne usedvanlig fjollete filmen har vært en stor suksess i opphavslandet Spania, og det er lett å forstå hvorfor. Selv om den på overflaten er en blanding av katastrofefilm og sexkomedie, skal det godt gjøres å ikke få med seg at den «egentlig» handler om den pågående finanskrisen.

På grunn av en feil med landingsutstyret, blir et passasjerfly holdt sirklende over flyplassen. Alle på økonomiklassen er dopet ned og får aldri med seg noe av det som skjer. På første klasse har man nok med sine romantiske intriger, seksuelle hangups og et svært liberalt forhold til narkotika. Og besetningen drikker som svamper.

Etter mange år med mer dyptloddende filmer, er stjerneregissør Almodóvar her tilbake til farsene han laget i begynnelsen av karrieren. Den åpenbare allegorien til tross, er dette nemlig uforpliktende tullball helt nede på «American Pie»-nivå.

Med mindre man skulle sette overmåte stor pris på å se mannlige flyverter spille ut hver eneste tenkelige homseklisjé, utstudert miming til The Pointer Sisters inkludert, faller «Amorøse passasjerer» til jorden – ikke med et stort smell, men et bløtt klask.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.06.13
© Roy Søbstad

Kommentarer