Mer muskler enn hjerte


Pain & Gain
USA 2013
Regi: Michael Bay
Skuespillere: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Rebel Wilson, Ken Jeong, Ed Harris, Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Rob Corddry
Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely, Pete Collins
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Med epos som «Transformers» og «Bad Boys» har Michael Bay for lengst etablert seg som en av verdens minst subtile regissører. At han denne gangen behandler en sann – og dypt tragisk – historie med fintfølenheten til en mannevond elefant, er sånn sett bare som forventet. «Pain & Gain» er likevel ikke uten underholdningsverdi.

Mark Wahlberg, Dwayne Johnson og Anthony Mackie spiller tre idioter av noen bodybuildere som kidnapper en halvkriminell riking for å stjele pengene hans. Målet er å oppfylle den amerikanske drømmen om et liv med store hus, fete biler og damer med silikonpupper.

En god stund flyter filmen på skarpe replikker og Bays energiske visuelle stil. I denne verdenen er alle enten kjøtthuer, drittsekker eller begge deler, og det er unektelig ganske festlig å se dem utfolde seg.

«Pain & Gain» blir likevel problematisk når kidnappingen utarter til tortur og drap. Michael Bay later dessverre ikke til å se noen forskjell på oppdiktet tullball og virkelig vold som har rammet virkelige mennesker. Hos ham er tonen alltid den samme: kjekkasaktig, kvikk og grunn.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.06.13
© Roy Søbstad

Kommentarer