Thomas-toget tøffer videre


Lokomotivet Thomas – Jernbanens konge
Storbritannia 2013
Originaltittel: Thomas and Friends: King of the Railway
Regi: Rob Silverstri, Brian Lynch
Manus: Andrew Brenner
Musikk: Robert Hartshome, Peter Hartshome
Språk: Norsk
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Barn

TERNINGKAST 4

Det er nærmere 30 år siden damplokomotivet Thomas – han med det runde og blide ansiktet i fronten – første gang tøffet over britiske TV-skjermer. Som Barne-TV-helter flest er han med tiden blitt dataanimert, men den koselige, lett pedagogiske tonen i serien er fremdeles den samme. Her er ingen skurkete eller slemme.

I denne nye filmen hjelper Thomas og de andre lokomotivene greven av Sodor med å bygge opp igjen det falleferdige slottet hans. Arbeidet byr på flere utfordringer, men ingen som er for store til at vennegjengen kan finne ut av dem. Alt går så lenge man trekker sammen.

Sammenlignet med animasjonsfilmene vi er blitt vant til fra Pixar og Dreamworks, må det sies at «Lokomotivet Thomas – Jernbanens konge» ser heller traust ut. Menneskene har for eksempel ikke stort mer mimikk enn Playmobil-figurer. Men handlingen er lett å følge med på, alle snakker tydelig og vi får et par fengende sanger. Filmen er dessuten bare en time lang, så ikke engang de aller minste kinogjengerne vil rekke å kjede seg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.10.13
© Roy Søbstad

Kommentarer

  1. Det er tydeligvis bare dedikerte Thomas fans som kan bedømme om filmene er bra eller ei. Alle andre sammenligner Thomas filmene med Pixar filmer, men dette er ikke en Pixar film. Det er ikke engang en ordentlig film. Det er en SPESIAL, eller ekstra lang episode om du vil. Jernbanens konge er den mest actionfylte og episke Thomas filmen hittil. De andre syv filmene er tamme i forhold til denne. Blåfjellsmysteriet er veldig actionfylt, men ikke som denne.

    Jeg snakker ikke bare om denne anmeldelsen, men alle andre som ikke er fra Thomas fans. Så vil man høre hvordan filmene EGENTLIG er, spør fans. De er de eneste som vet.

    Og, ingen er skurkete eller slemme? Har du sett Diesel 10? Han er ikke i denne filmen, men er en av de ondeste karakterene i et barneprogram jeg noen gang har sett. Han har en klo på taket, og i den sjette filmen, Dieselenes dag, slo han et annet lokomotiv med den. Han kan også være meget fryktinngytende for barn. Han har et skummelt ansikt, så det er ikke bare snille der. (Vel, i den verste og mest kjedelige filmen av alle, Kaller alle lokomotiver!, er han snill, som er HELT upassende for ham.) Og omtrent alle dieseler har et snev av ondskap i seg i serien. Bare noen få er snille.

    Mange tror visst at dette er den andre filmen. Som sagt, er det helt feil. Det er Thomas and the Magic Railroad (den eneste ORDENTLIGE kinofilmen), Kaller alle lokomotiver!, Den store oppdagelsen, Skinnenes helt/Dagens helt, Redningsaksjon på Tåkeholmen, Dieselens dag, Blåfjellsmysteriet og Jernbanens konge. Og neste år kommer "Tale of the Brave".

    Vel alt i alt, Jernbanens konge er fantastisk. 9/10. Terningkast 6. I hvert fall for dedikerte fans som ikke sammenligner den med Pixar filmer.

    SvarSlett
  2. Hei og takk for kommentaren!

    Jeg har ikke noe problem med å forstå at en dedikert fan som deg synes en anmeldelse som dette er mangelfull. Men på så begrenset plass som avisspaltene gir, må teksten nødvendigvis bli nokså summarisk. Her ble det for eksempel ikke plass til å sammenligne med tidligere filmer eller å trekke inn karakterer som ikke er med denne gangen.

    Og jeg er klar over at dette ikke egentlig er en kinofilm, men når den først blir satt på kino, må den nesten anmeldes som en. Da blir det også naturlig å sammenligne med andre kinofilmer folk kan velge blant, for eksempel de fra Pixar.

    Anmeldelsen er skrevet for avislesere flest, ikke bare hardcore Thomas-fans.

    ROY

    SvarSlett

Legg inn en kommentar