Blått gress, varmt hjerte


Bøygard
Blågras på Skrindo
(Bigbox/Musikkoperatørene)

TERNINGKAST 4

Amerikansk tradisjonsmusikk møter norsk bygderomantikk på Anita og Tove Bøygards tredje album. Jonas Fjeld har produsert, og det er hans amerikavenner i Chatham County Line som spiller. Kanskje kunne man kalle «Blågras på Skrindo» for en søster av «Western Harmonies», årets utgivelse fra Jonas Fjeld & Chatham County Line.

Varmen og jordnærheten Fjeld alltid bringer med seg, er i hvert fall lett å kjenne igjen her. Søstrene Bøygard synger harmonier i klassisk country- og bluegrasstradisjon, bandet bidrar med akustisk vellyd. Tekstene – sunget på hallingdialekt – vitner om et hjerte for bygda og omtanke for alle som faller utenfor. Til tider har de et nesten skillingsviseaktig preg.

Nå er det selvsagt mange som slåss om oppmerksomheten på akkurat dette musikalske feltet. Det kreves særpreg og sterke låter for å stikke seg ut. Selv om Bøygard har begge deler, hadde flere låter av samme tidløse kaliber som tittelsporet, «Veit du» og «Småsko» gjort seg.

Men, altså, man skal være temmelig vrang for ikke å bli litt gladere av Bøygard på sitt beste: «Ein skull hatt ein liten banjo og eit småbruk i ei fjellbygd, så skull ein siti på eit spann dagen lang og spelt blågras og løvetann».

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.11.13
© Roy Søbstad

Kommentarer