Nær Metallica-opplevelse


Metallica - Through the Never 3D
USA 2013
Regi: Nimród Antal
Skuespillere: Dane DeHaan, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo, Jeremy Raymond
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

Stor, større, størst: Det går for seg når Metallica skal på kino. «Through the Never» – delvis konsertfilm, delvis en nokså ullen fiksjonssak – er visstnok tidenes mest påkostede i sitt slag.

Konsertopptakene tar oss så tett på bandet noen dødelige kan håpe på å komme. Hele 24 3D-kameraer svirrer mellom Hetfield, Ulrich, Hammett og Trujillo der oppe på scenen. Vi kjenner trøkket av den gromme lyden og varmen fra pyroeffektene. Vi dukker for laserstrålene som sveiper konsert- og kinosalen om hverandre. Vi måper over publikumshavet som omgir oss.

Dette kryssklippes med at vi følger vi en roadie på mystisk oppdrag. Ute i gatene slåss en maskert mobb mot politiet, folk lynsjes i lyktestolpene og det er generelt guffen stemning. Kanskje er de voldsomme bildene ment å ha samfunnskritisk brodd, kanskje er det bare er tøffe bilder som passer til tøff musikk.

En aldrende fan som undertegnede skal innrømme at han savner det skitne, lille thrash-bandet han så i Skedsmohallen for 25 år siden. Det er ikke så lett å få øye på dem i dette storslåtte og strømlinjeformede spetakkelet. Men for andre – veldig mange andre – vil «Through the Never» være en gåsehudopplevelse fra begynnelse til slutt.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 30.10.13
© Roy Søbstad

Kommentarer