Sex, vold og penger, penger, penger


The Counselor
USA 2013
Regi: Ridley Scott
Skuespillere: Michael Fassbender, Javier Bardem, Brad Pitt, Cameron Diaz, Penélope Cruz
Manus: Cormac McCarthy
Aldersgrense: 15 år. Frarådes ungdom under 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Så, Cormac McCarthy, forfatteren av moderne romanklassikere som «The Road», har skrevet manus for Ridley Scott, regissøren av moderne filmklassikere som «Blade Runner». Og samarbeidet har tiltrukket seg store Hollywood-navn som Michael Fassbender, Javier Bardem, Brad Pitt, Cameron Diaz og Penélope Cruz. Men forfatteren, regissøren og all stjernekraften til tross: «The Counselor» fungerer bare sånn passe.

Det handler om narkotrafikk over grensen mellom Mexico og USA. En advokat (Fassbender) trenger penger og involverer seg med noen veldig, veldig farlige mennesker.

«The Counselor» skal ha for stilen. Plettfrie luksusinteriører er en effektiv kontrast til den brutale, skitne virkeligheten på utsiden. Problemet med filmen er at flyten til stadighet punkteres av kryptisk dialog. I McCarthys romaner er språket – stilisert, nærmest bibelsk, fylt av patos og poesi – mye av poenget. På film føles det kunstig. Flere av skuespillerne sliter merkbart med ordene de har fått å jobbe med.

McCarthy og Scott kunne ha et og annet å lære av Coen-brødrene. Deres «No Country for Old Men» er fremdeles den filmen som best ivaretar tonen fra McCarthys prosa. Og «No Country for Old Men» er så godt som taus.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 16.11.13
© Roy Søbstad

Kommentarer