Når demninger brister


Fortiden
Frankrike 2013
Originaltittel: Le Passé
Regi og manus: Asghar Farhadi
Skuespillere: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrine Ouazani, Babak Karimi, Valeria Cavalli
Musikk: Evgueni og Youli Galperine
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Ahmad kommer til Paris for å formalisere skilsmissen med Marie. Siden sist har Marie forlovet seg med Samir. Både Marie og Samir har barn fra før. Samir har dessuten en kone som ligger i koma etter et selvmordsforsøk. Nå er de seks mennesker med svært kompliserte forhold til hverandre samlet under ett tak. Kort sagt: «Fortiden» er et relasjonsdrama av ibsenske proporsjoner.

Det kunne blitt lumre greier, hadde det ikke vært for at den iranske regissøren Asghar Farhadi – som fikk Oscar for beslektede «Nader og Simin – et brudd» i 2011 – vet akkurat hva han gjør. Han bruker knapt musikk, kameraet hans gjør aldri annet enn å observere og registrere. Den sobre regien gir en følelse av fokusert realisme. Hvert blikk og hver gest får betydning, skuespillerne får skinne.

Selve handlingen bygger seg opp nærmest som i en thriller. Perspektivene endres og konfliktene utdypes etter hvert som stadig nye hendelser fra fortiden kommer frem i lyset. Spørsmålet om hva som egentlig utløste selvmordsforsøket blir stadig viktigere. Til slutt når spenningen bristepunktet. Noe er nødt til å gi etter.

Emosjonelt utmattende som «Fortiden» er: Mer vellaget og velspilt drama er det ikke ofte man ser.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.12.13
© Roy Søbstad

Kommentarer