Det verste som kan skje


Kule kidz gråter ikke
Norge 2013
Regi: Katarina Launing
Skuespillere: Mia Helene Solberg Brekke, Victor Papadopoulos Jacobsen, Sigrid Welde, Ulrik William Græsli, Elias Skotland Gusevik, Kristin Zachariassen, Jeppe Beck Laursen, Astrid Assefa, Aslag Guttormsgaard
Manus: Linda May Kallestein
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Barn/Ungdom

TERNINGKAST 5

Anja er en ganske vanlig norsk jente – blid og full av handlekraft, veldig opptatt av fotball, litt opptatt av gutter. Hun gleder seg til å dra på leirskole med klassen og til sommerens fotballturnering. Neste år skal hun begynne på ungdomsskolen. Men så får hun påvist kreft, leukemi, og ingenting blir som planlagt.

«Kule kidz gråter ikke» – som er en norsk «remake» av en nederlandsk suksess – behandler sitt vonde tema på forbilledlig vis. Den skygger ikke unna for det som er vanskelig, men går uredd inn i hva det innebærer for et barn å bli alvorlig syk. Filmen er faktisk på sitt aller beste når den er som tristest.

Samtidig unngår den å bli prektig. Den har humor, og er levende og poengtert fortalt. Godt spilt er den også, ikke minst av Mia Helene Solberg Brekke i den krevende rollen som Anja. Hun går fra lek og latter på fotballbanen til oppkast og håravfall i sykesengen med stor troverdighet. Alle karakterene rundt henne fremstår dessuten som fullt utviklede mennesker, hver og en med sin måte å takle situasjonen på.

«Kule kidz gråter ikke» lykkes med noe veldig vrient: å få publikum til å sitte igjen med både en stor klump i halsen og følelsen av å ha sett en «feelgood»-film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.01.14
© Roy Søbstad

Kommentarer