En lang og humpete vei


Mandela: Veien til frihet
Storbritannia/Sør-Afrika 2013
Originaltittel: Mandela: Long Walk to Freedom
Regi: Justin Chadwick
Skuespillere: Idris Elba, Naomie Harris, Robert Hobb
Aldersgrense: 11 år. Frarådes barn under 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Reaksjonene da Nelson Mandela døde 5. desember i fjor, 95 år gammel, viste med all mulig tydelighet hvor mye han betydde for en hel verden. Dessverre er ikke «Mandela: Veien til frihet» blitt riktig den filmen han hadde fortjent.

Vi følger mannen hele veien fra oppveksten i enkle kår under raseskillet, via to ekteskap, tiden som bevæpnet frihetskjemper og 27 år i fengsel, til den triumfartede løslatelsen og innsettelsen som Sør-Afrikas første demokratisk valgte president.

Idris Elba (kjent fra TV-seriene «The Wire» og «Luther») har karisma, men er alt for stor og bredskuldret til å virkelig ligne på Mandela. Filmens største problem er likevel at den oppleves så springende og harelabbete. Det krever stø fortellerkunst å skulle koke mange tiår med turbulent privatliv og dramatiske samfunnsomveltninger ned til håndterlig spillefilmlengde, og «Mandela: Veien til frihet» klarer aldri helt å finne den rette balansen.

Undertegnede gikk inn i kinosalen med en gjennomsnittsnordmanns kunnskap om Mandela og kampen mot apartheid. Etter stive to timer og 16 minutter kom jeg ut igjen omtrent like klok. Og det som verre er: En av vår tids virkelig store fortellinger hadde knapt nok berørt meg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.01.14
© Roy Søbstad

Kommentarer