Filmblogg: Godt nytt filmår!


Filmåret 2013 var slett ikke så verst. Filmåret 2014 kan bli fantastisk.

Folk har forskjellige grunner for å velge filmene de ser. Noen er opptatt av sjangre, andre av skuespillere. Undertegnede er blant dem som alltid sjekker hvem som har regien. Det er tross alt regissørene som lager filmene, ikke filmstjernene.

Her er de fem filmene jeg gleder meg mest til å se de neste månedene – ingen «remakes» eller oppfølgere, bare fem splitter nye filmer laget av fem alltid interessante regissører.

Når det gjelder å skape oppstyr rundt filmene sine, er danske Lars von Trier uslåelig. Tabloidene har for lengst brukt mange spaltemil på sexskildringene i hans fire timer lange «Nymphomaniac». Om «Nymphomaniac» virkelig er noe å hisse seg opp over – eventuelt noe bli opphisset av – får vi se selv 24. januar.

31. januar er det premiere på Martin Scorseses «The Wolf of Wall Street». En av verdens mest respekterte filmskapere tar et satirisk blikk på finansverdenen. Vi forventer virtous fortellerteknikk og et energisk filmspråk, og minnes at Scorsese viste godt grep om svart humor i «The King of Comedy» (1982) og «After Hours» (1985).

Spike Jonze har vekselvis underholdt og forvirret med snodige, smarte filmer som «Being John Malkovich» (1999) og «Til huttetuenes land» (2009). 14. februar kan vi se hans nye, «Her», en absurd og melankolsk historie om en fyr som blir hodestups forelsket i operativsystemet sitt.

Joel og Ethan Coens «Inside Llewyn Davis» handler om en av de utallige folksangerne på 60-tallet som aldri ble Bob Dylan. Musikk, humor og tidskoloritt er blant Coen-brødrenes spesialiteter – tenk bare på «The Big Lebowski» (1998) og «O Brother, Where Art Thou?» (2000) – og 28. februar burde bli en av årets beste kinodager.

Wes Anderson er en slik regissør som alltid jobber innenfor det samme universet. «The Grand Budapest Hotel», som har premiere 21. mars, ser ut til å inneholde akkurat de eksentriske karakterene og den stiliserte, overdådige estetikken vi forventer fra skaperen av «Rushmore» (1998) og «Moonrise Kingdom» (2012).

I løpet av året venter dessuten filmer fra navn som Christopher Nolan («Batman»-trilogien), Steve McQueen («Shame») og Eskil Vogt («Oslo, 31. august»). Kort sagt: God nytt filmår!

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.01.14
© Tekst: Roy Søbstad / Promobilde for «Nymphomaniac»: Zentropa

Kommentarer