Filmblogg: Den molefunkne moromannen


Ny Wes Anderson-film betyr nytt gjensyn med verdens morsomste deprimerte mann.

Denne uken er det norgespremiere på "The Grand Budapest Hotel", den nye filmen til Wes Anderson. Den foregår i akkurat det samme universet som alle de andre Wes Anderson-filmene. Tematikken er den samme, estetikken er den samme, musikken er den samme og humoren er den samme. Også er Bill Murray selvsagt med.

Første gang Anderson og Murray samarbeidet var i "Rushmore" (1998). På den tiden var Bill Murray for en avdanket 80-tallskomiker å regne. Han var den gamle "Saturday Night Live"-stjernen som hadde vært med i "Ghostbusters" (1984) og "En ny dag truer" (1993), men som nå var forvist til biroller i dusinvarekomedier. Det var han og Chevy Chase, liksom.

Men i "Rushmore" fant Bill Murray et helt nytt uttrykk. Han spiller Herman Blume, en industrimagnet som havner i et usannsynlig kjærlighetstriangel med lærerinnen Rosemary og 15-åringen Max. Blume definerte på mange måter rollene Murray har spilt siden. Han er middelaldrende og livstrøtt. Antakelig er han klinisk deprimert. Men han er ikke stakkarslig. Faktisk er han – på sitt lakoniske vis – en ganske cool fyr.

De fineste øyeblikkene i "Rushmore" er de hvor Bill Murray får gjøre greia si – som når han tenner to sigaretter på en gang i sykehusheisen eller tar bomben i sønnens bursdagsselskap. Og alt han gjør, gjør han uten å fortrekke en mine. Her er en mann som sluttet å bry seg for lenge siden.

Siden har Murray dukket opp i alle Wes Andersons filmer. I "The Royal Tenenbaums" (2001) er han en deprimert terapeut, i "Moonrise Kingdom" (2012) en deprimert far og i "Livet under vann med Steve Zissou" (2004), hvor han har en av sine sjeldne hovedroller, en deprimert eventyrer.

Og denne fascinerende, mismodige skikkelsen har vist seg å passe også i andre filmskaperes univers. Ikke minst kom han til sin rett i Sofia Coppolas "Lost in Translation" (2003) og Jim Jarmuschs "Broken Flowers" (2005). De siste årene har Murray dessuten gjort seg bemerket med tallrike talkshow-opptredener og practical jokes. Ikke mange kjendiser leker seg like mye med statusen sin som ham.

Og selvsagt er han med i "The Grand Budapest Hotel" også. Enten rollen er stor eller liten, enten han er deppa eller ikke, ville det ikke vært en Wes Anderson-film uten Bill Murray.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.03.14
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Broken Flowers": Nordisk film

Kommentarer