Ondskapens banalitet


Sightseers
Storbritannia 2012
Regi: Ben Wheatley
Skuespillere: Alice Lowe, Eileen Davies, Steve Oram, Roger Michael, Tony Way, Monica Dolan, Jonathan Aris, Richard Lumsden, Rachel Austin
Manus: Alice Lowe, Steve Oram
Musikk: Jim Williams
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

«Sightseers» begynner som et stykke britisk sosialrealisme, men viser seg snart å være noe langt mer forstyrret og forstyrrende.

Arbeiderklasseparet Tina og Chris har planlagt tidenes kjedeligste ferie. Turen går til Yorkshire, hvor de skal besøke de lokale trikke- og blyantmuseene. Vendingen i filmen kommer når de ved et uhell dreper en medturist. Og når de først har drept én fyr, viser det seg overraskende enkelt å drepe en til. Snart rydder de folk av veien bare fordi de er mildt irriterende.

Det er en urovekkende verden regissør Ben Wheatley skildrer. Som i sine tidligere filmer, blant dem knallharde «Kill List» (2011), viser han barbariet som ulmer like under samfunnsoverflaten. I «Sightseers» handler det om klasseforskjeller. «Han var ikke et menneske,» som Chris sier etter å ha slått i hjel en antatt snobb. «Han var en Daily Mail-leser.»

Det mest ubehagelige ved filmen er at den er så morsom. Grusomme handlinger og tilforlatelig humor går hånd i hånd. Og Alice Lowe og Steve Oram spiller Tina og Chris med en jordnær troverdighet som nesten kan få en til å like de to avstumpede seriemorderne.

Fædrelandsvennens utsendte lo høyt flere ganger – og skammer seg litt for det.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.03.14
© Roy Søbstad

Kommentarer