Teatralsk på teateret


Venus in Fur
Frankrike 2013
Originaltittel: La Vénus à la fourrure
Regi og manus: Roman Polanski
Skuespillere: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Voksen

TERNINGKAST 4

I sitt 81. år har Roman Polanski stadig sine "hang-ups" i behold. "Venus in Fur" er nærmest en katalog over hva man forventer seg fra ham: svart humor, dunkle drifter, psykologisk maktkamp, fortettet atmosfære. Og som så mange av filmene hans – "Kniven i vannet" (1962) og "Døden og piken" (1994) blant dem – er "Venus in Fur" et kammerspill.

Teaterinstruktøren Thomas (Mathieu Amalric) prøver å finne en hovedrolleinnehaver til sin adapsjon av den sadomasochistiske klassikeren "Venus i pels", men sliter med å finne en skuespillerinne som både kan være dannet og sexy. Så, etter at dagens audition er over og alle andre har gått hjem, dukker Vanda (Emmanuelle Seigner) opp. Hun er alt Thomas ikke er ute etter, men viser seg snart å være en annen enn han tror.

Polanski-fans vil finne mye å glede seg over i spillet som oppstår mellom skuespiller og instruktør. Parallellene til den polske mesterens dramatiske livshistorie er nesten like åpenbare som dem til filmografien hans. Ikke-fans vil antakelig slite mer med å la seg engasjere. "Venus in Fur" er ikke bare teatral i uttrykket, men også veldig, veldig pratsom. Og plottets siste "twist" kommer langt fra så overraskende som den er ment å gjøre.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.04.14
© Roy Søbstad

Kommentarer