Den vonde klassefesten


Gjenforeningen
Sverige 2013
Originaltittel: Återträffen
Regi og manus: Anna Odell
Skuespillere: Anna Odell, Anders Berg, Robert Fransson, Sandra Andreis, Rikard Svensson, Niklas Engdahl, Sanna Krepper, Sara Karlsdotter, Christopher Wollter, Andreas Kundler
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Den svenske kunstneren Anna Odell ble ikke invitert da niendeklassen hennes skulle ha gjenforeningsfest etter 20 år. Denne originale, tankevekkende og ikke så rent lite ubehagelige filmen er hennes iscenesettelse av hva som kunne ha skjedd hvis hun hadde møtt opp allikevel.

Odell gikk gjennom grunnskolen med følelsen av å være et null. Hun ble mobbet, utfryst og fornedret. I filmens første del kommer på hun på festen, konfronterer klassen med hvordan de behandlet henne og gjør seg selv mer upopulær enn noen gang. I andre del rekonstruerer Odell sine forsøk på å få de virkelige klassekameratene i tale. I begge delene spiller Anna Odell rollen som seg selv mens alle andre blir fremstilt av skuespillere.

"Gjenforeningen" er, som man skjønner, en film med mange nivåer. Dels er den et vondt, personlig oppgjør, dels er den en utforskning av gruppedynamikk, dels viser den hvor ulike virkelighetsoppfatningene våre kan være. Viktigst er det likevel at den tar opp temaet mobbing på en måte som tvinger noen og enhver til gå i seg selv.

Det er ikke sikkert at du vil like "Gjenforeningen". Det kan hende at den vil gjøre deg utilpass eller opprørt. Men du kommer garantert ikke til å glemme den.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.05.14
© Roy Søbstad

Kommentarer