Én million groviser i Det ville vesten


A Million Ways to Die in the West
USA 2014
Regi: Seth MacFarlane
Skuespillere: Amanda Seyfried, Charlize Theron, Liam Neeson, Neil Patrick Harris, Giovanni Ribisi, Seth MacFarlane, Sarah Silverman, Rex Linn, Ralph Garman, Allyn Rachel, Brett Rickaby, Jay Patterson, Dylan Kenin, Mike Miller, Bob Jesser
Manus: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Etter at "Family Guy" gjorde ham til verdens best betalte tv-manusforfatter og "Ted" (2012) ble den mest lønnsomme "voksen"-komedien noen sinne, er Seth MacFarlane i en posisjon stort sett alle filmskapere kan misunne ham: Han får gjøre som han vil. Og det han har villet mest av alt, er tydeligvis å skrive, produsere, regissere og spille hovedrollen i en tøysewestern. Den er blitt sånn passe vellykket.

Plottet – et trekantdrama mellom en tafatt sauebonde (MacFarlane), en smart babe (Charlize Theron) og en slem revolvermann (Liam Neeson) – er ikke viktig. "A Million Ways to Die in the West" er først og fremst en serie gags basert på at hovedpersonene later til å være moderne mennesker som av en eller annen grunn befinner seg i Det ville vesten. De ser den så ofte romantiserte settingen for hva den virkelig er: primitiv, brutal og befolket av vulgære mennesker.

Av dette er det blitt en frustrerende ujevn film. Av de én million vitsene er omtrent en tredjedel morsomme, en tredjedel sånn passe og en tredjedel bare plumpe. Og aldri har en western brukt ordet "fuck" like hyppig eller veltet seg i slike mengder kroppsvæsker som denne. Et eller annet sted griner John Wayne kraftig på nesen.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 28.05.14
© Roy Søbstad

Kommentarer