Kult i naturen


Kule kryp
Frankrike 2013
Originaltittel: Minuscule – La vallée des fourmis perdues
Regi og manus: Hélène Giraud, Thomas Szabo
Musikk: Herve Lavandier
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Familie

TERNINGKAST 5

Se her, ja! Nå som Pixar, Disney og Dreamworks ikke lenger er like konsekvent briljante som de pleide å skjemme oss bort ved å være, kommer denne franskproduserte animasjonsfilmen som et ordentlig friskt pust. Der dens amerikanske motstykker ofte synes å eksistere først og fremst for å selge hamburgere og leketøy, er "Kule kryp" preget av noe så fint som overskudd, oppfinnsomhet og fortellerglede.

En gjeng arbeidssomme svarte maur kommer over selve gullfunnet: en boks sukkerbiter gjenglemt etter en piknik. Men skatten må fraktes hjem til tuen, og i hælene har de snart en bande røde maur av det skurkete slaget. Det hele bygger seg opp til en slagscene som fører tankene til et slags "Ringenes herre" i miniatyrformat. Og midt oppe i tumultene følger vi en modig marihøne som egentlig bare prøver å komme seg hjem.

"Kule kryp" blander ekte, sanselige naturbilder med førsteklasses animasjon, småkrypene kommuniserer kun med pipe- og plystrelyder – vi slipper med andre ord de sedvanlige populærkulturelle referansene og "kjappe" replikkene – og tempoet er høyt uten å bli masete. 88 minutter nede på skogbunnen har sjelden føltes mer forfriskende.

Anmeldelsen er basert på 2D-versjonen av filmen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.06.14
© Roy Søbstad

Kommentarer