Lys i mørket


Sharon Van Etten
Are We There
(Jagjaguwar/Playground)

TERNINGKAST 5

Sharon Van Etten synger sitt liv. Med nådeløs konsekvens dokumenterer den Brooklyn-baserte singer-songwriteren trøblete tanker, følelser og opplevelser. Hennes mørkeste øyeblikk blir våre musikkopplevelser. Og på sitt fjerde album går hun dypere enn noen gang.

Låtene hennes har ofte noe Ryan Adams-aktig over seg, men lydbildet hun kler dem i slekter mer på The National. Van Ettens sterkeste kort er likevel at hun er en sjeldent gripende vokalist. Når hun er på sitt mest desperate, som i gitartunge "Your Love Is Killing Me", er det som om hun driver med noe midt i mellom selvskading og egenterapi. Pianoballadene "I Know" og "I Love You But I’m Lost" er ikke like vanskelige å lytte til, men sier egentlig det samme: Jeg har det vondt akkurat nå.

Motvekten til all håpløsheten kommer i poppete "Our Love" og svart humoristiske "Every Time the Sun Comes Up". Og for sikkerhets skyld avsluttes den emosjonelle berg- og dalbaneturen med en hjertelig fnisende sangerinne.

Da Sharon Van Etten spilte under Supersonic-festivalen i Kilden for to år siden, ble hun møtt av en halvfull sal. Hvis hun noen gang skulle komme tilbake – og hvis det finnes rettferdighet i verden – vil ikke dét skje igjen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.05.14
© Roy Søbstad

Kommentarer