Tornerose 2.0


Maleficent
USA 2014
Regi: Robert Stromberg
Skuespillere: Juno Temple, Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, India Eisley, Miranda Richardson, Imelda Staunton, Vivienne Jolie-Pitt
Manus: Linda Woolverton, Paul Dini
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Familie

TERNINGKAST 4

"Maleficent" forteller forhistorien til den onde heksen fra Disney-tegnefilmen "Tornerose" (1959). Da Maleficent bare var en ung alvepike, forelsket hun seg i menneskegutten Stefan. Men Stefan svek henne for å bli konge i menneskenes rike, og Maleficent ble bitter og hevngjerrig. Og når Stefan blir far, kaster hun en forbannelse over datteren hans.

At regidebutant Robert Stromberg har en fortid som spesialeffektmann – han fikk Oscar i både 2009 og 2010 for sitt arbeid på henholdvis "Avatar" og "Alice in Wonderland" – kunne knapt vært tydeligere. "Maleficent" er godteri for øyet fra begynnelse til slutt. Kastene går brått fra de duseste, mest pastellfargede fantasytablåer til monokrom, Tim Burton-aktig gotikk. Til familiefilm å være, er dette ofte ganske voldsomme saker.

Filmens virkelige attraksjon er likevel Angelina Jolie i tittelrollen. Som en eventyr-dominatrix – liksom bare glødende øyne, rødmalt munn og spisse kinnben (falske, får vi tro) – glir hun gjennom skogen iført den ene kreasjonen svartere og mer outrert enn den neste. Det er kanskje ikke så mye skuespill som det er en catwalk-opptreden. Men det burde være mer enn nok til å fascinere både småjentene og herrene i salen.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 28.05.14
© Roy Søbstad

Kommentarer