Fra Kongsberg til Clarksdale


Rita Engedalen
My Mother's Blues
(Bluestown Records)

TERNINGKAST 5

Rita Engedalen nyter stor respekt innad i seriøse blueskretser. Om vinneren av Notodden Bluesfestivals Bluespris i 2010 også har potensiale til å nå et virkelig stort publikum, gjenstår å se. Hennes blues er langt mindre ærbødig enn den vi er vant til å høre fra norske artister.

I løpet av de siste 15 årene har da også Engedalen klart å skape seg et personlig utrykk innenfor en sjanger som ofte kan virke håpløst forterpet. På dette femte albumet hennes går glede og smerte hånd i hånd gjennom 11 egenskrevne låter og en tolkning av Kris Kristoffersons "Epitaph (Black and Blue)".

Bandet Backbone, med co-produsent Morten Omlid på gitar, bidrar med den samme nerven, fordomsfriheten og gode smaken enten formatet er akustisk eller elektrisk. De gjør det mulig for Engedalen å gå ubesværet fra a cappela folk i "Snow Falls" til rufsete boogie i "How Long" og pur gospel i "Mississippi Prayers". Hele veien toppes låtene med hennes myndige og uttrykksfulle stemme.

Bare engelskuttalen røper at dette er musikk høstet fra jordsmonnet i Kongsberg, Buskerud, og ikke i Clarksdale, Mississippi. Det som til syvende og sist gjør sterkest inntrykk, er likevel hvor ektefølt Rita Engedalens blues oppleves.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.08.14
© Roy Søbstad

Kommentarer