En oppdiktet historie basert på en myte


Dracula Untold
USA 2014
Regi: Gary Shore
Skuespillere: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon, Charles Dance, Samantha Barks , Charlie Cox, Zach McGowan
Manus: Bram Stoker, Matt Sazama, Burk Sharpless
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Hvis man først skal lage film om slitne, gamle Dracula i 2014, er dette i utganspunktet ikke den dummeste måten å gjøre det på: "Dracula Untold" er historien om hvordan den historiske skikkelsen Vlad Țepeș ble til en mytisk vampyr.

Vlad Țepeș, også kalt "Vlad spidderen" på grunn av det han likte å gjøre med sine fiender, var en rumensk fyrste som levde på 1400-tallet. Og allerede der stopper likhetene mellom virkelighetens Vlad og ham vi møter i "Dracula Untold" (spilt av Luke Evans fra "Fast & Furious 6"). Her lar han seg bli vampyr – noe som i praksis betyr at han får superkrefter – for å redde folket sitt og familien sin fra en tyrkisk invasjon. Prisen å betale, er en kjip tørst etter blod.

Til å fortelle en såpass tøysete historie, er "Dracula Untold" en film som tar seg selv veldig alvorlig. Dels er den et CGI-drevet actioneventyr og dels et gotisk melodrama, men tonen er hele tiden like høystemt og humørløs. Romantisk anlagte seere med sterk innlevelsesevne vil sikkert la seg rive med uansett. Med sine 92 konsise minutter rekker filmen heller aldri å bli kjedelig. Likevel er det vanskelig å ikke tenke at den burde ha blitt både morsommere, skumlere og mer spennende enn dette.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.10.14
© Roy Søbstad

Kommentarer