Filmblogg: Tilbake til Twin Peaks


Vi er mange som aldri ble helt ferdige med "Twin Peaks". I 2016 er serien tilbake igjen.

Mange satte den svarte kaffen i vrangstrupen da det nylig ble annonsert at en helt ny sesong av "Twin Peaks" er på gang. Og ikke er det noe humbug heller: Det er seriens skapere, David Lynch og Mark Frost, som skal lage den.

Jeg husker godt den første gangen jeg så "Twin Peaks". Det var i 1990. Sammen med noen kamerater var jeg i videobutikken for å finne noe å slå i hjel en lørdagskveld med. Da mine mer verdensvante venner – de hadde sett både "Blue Velvet" og "Eraserhead" – så navnet David Lynch på et videocover, var saken avgjort.

Lenge skjønte vi ingenting. "Twin Peaks" var en slags krim, men den lignet ikke på noen krim vi hadde sett før. En jente ved navn Laura Palmer blir funnet drept. Den pussige FBI-agenten Dale Cooper leder etterforskningen. Twin Peaks, som på overflaten er en helt normal småby, viser seg å skjule mange hemmeligheter. Men i stedet for at mysteriet blir oppklart, blir alt bare mer og mer, vel, mystisk. Kanskje er det mørke krefter i sving.

Først helt til slutt gikk det opp for oss, mine verdensvante kamerater og jeg, at morderen hadde vært der hele tiden. Han hadde sittet der bak sengen og sett på oss. Vi hadde sett ham rett inn i øynene.

Det var en av mitt livs mest skjellsettende filmopplevelser. Og litt senere fant vi ut – dette var lenge før Internet, det tok tid å finne ut ting – at "Twin Peaks" egentlig var en TV-serie. Det vi hadde sett, var pilotepisoden med en egen sluttsekvens laget for videomarkedet.

Serien ble vist på NRK, og snart kunne man høre helt vanlige folk diskutere ting som kirsebærpai, grantrær, ugler og dverger som snakket baklengs. "Hva skal alt sammen bety?" spurte de hverandre.

Dessverre sporet "Twin Peaks" av i sesong 2. Lynch og Frost mistet kontrollen over det de hadde skapt, og de som tok over skjønte ikke poenget. Serien ble merkelig og bisarr bare for å være merkelig og bisarr. Mysteriet fordampet.

I dag, når TV-serier er noe helt annet og uendelig mer spennende enn det var for 25 år siden, er det vanskelig å si hvordan "Twin Peaks" vil bli oppfattet av noen som ser den for første gang. Men for oss som aldri har klart å glemme, er juni 2016 noe å se frem til med en blanding av skrekk og fryd. It is happening again.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.10.14
© Roy Søbstad

Kommentarer