Norge i grått, brunt og blodrødt


Skumringslandet
Norge 2014
Regi: Paul Magnus Lundø
Skuespillere: Kim Bodnia, Sverre Anker Ousdal, Jørgen Langhelle, Leif Nygaard, Ewen Bremner, Andreas Wilson, Elisabeth Sand, Espen Hana, Kristina Knaben, Gretelill Tangen, Nils Utsi
Manus: Paul Magnus Lundø, Ronnie M.A.G. Larsen
Musikk: Johannes L. Rusten
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Med all sin mystikk, brutalitet, pest og generelle uhumskhet, ligger det mye uutnyttet filmatisk potensiale i den norske middelalderen. Selv om "Skumringslandet" gjør et hederlig – nærmest heroisk, den vanskelige produksjonen tatt i betraktning – forsøk på å bøte på dette, lider filmen dessverre under betydelige svakheter.

Etter noen år i utlandet, vender Vilhelm (Leif Nygaard) tilbake til hjembygda. Der oppdager han at broren Ansgar er blitt anklaget for en serie mord og har gått i skjul. Både kirkens og kongens menn er ute etter ham, og stedet svermer av alskens dusørjegere og tvilsomme typer. Det blir opp til Vilhelm å finne ut hva som egentlig foregår.

Som den lokale "Rosens navn"-varianten den er, må "Skumringslandet" nødvendigvis lide i sammenligning med mer påkostede produksjoner. Regissør Paul Magnus Lundø får riktig nok mye trolsk stemning ut av skogene og heiene i Sokndal, men ordentlig episk blir det aldri. Filmens kriminalmysterium er dessuten i tynneste laget og seeren får lite å engasjere seg i rent emosjonelt. At størrelser som Kim Bodnia og Sverre Anker Ousdal bidrar med karisma og skuespillerfaglig tyngde, er ikke nok til å rette opp det litt halvkokte inntrykket.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.10.14
© Roy Søbstad

Kommentarer