Hvor dum er det mulig å bli?


Dum og dummere To
USA 2014
Originaltittel: Dumb and Dumber To
Regi: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Skuespillere: Jim Carrey, Jeff Daniels, Jennifer Lawrence, Laurie Holden, Kathleen Turner, Rob Riggle, Angela Kerecz, Paul Blackthorne
Manus: Bennett Yellin, Bobby Farrelly, John Morris, Mike Cerrone, Peter Farrelly, Sean Anders

TERNINGKAST 4

Undertegnede hikstet av latter gjennom det meste av "Dum og dummere" i 1994. Da jeg så "Dum og dummere To" denne uken, ble det med lett humring. Jeg liker å tro at det er fordi jeg – i motsetning til hovedpersonene Harry og Lloyd – har utviklet meg litegrann med årene.

Men Harry og Lloyd er altså umiskjennelig seg selv: umodne, uansvarlige, ufølsomme, enerverende og – det sier seg muligens selv – veldig, veldig dumme. De er som tegnefilmfigurer av kjøtt og blod.

Og Jim Carrey og Jeff Daniels – sistnevnte med tiden godt etablert som "seriøs" skuespiller – kaster seg over bajasrollene sine med middelaldrende menns barnlige fryd. Riktig nok er vitsene Farrelly-brødrene har skrevet til dem ujevne, men det meste av moroa ligger uansett i utførelsen. Og Carrey kan fremdeles lage en hel liten performance ut av noe så enkelt som å spise pølse i brød.

Amerikanske komedier er ikke nødvendigvis blitt morsommere de siste 20 årene, men de er blitt mørkere og mer komplekse. "Dum og dummere To" er alt annet enn: den er simpelthen en serie løst sammenhengende gags om to tullebukker med teite frisyrer og null sosial intelligens. Om dét er nok til å få "kidsa" av i dag til å gå på kino, gjenstår å se.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.11.14
© Roy Søbstad

Kommentarer