Prisen for sporten


Foxcatcher
USA 2014
Regi: Bennett Miller
Skuespillere: Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Anthony Michael Hall
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

"Foxcatcher" er noe såpass sjeldent som en sportsfilm man ikke ser for sportens skyld. Selv om denne sanne historien – som du for all del bør vente med å google til du har sett filmen – utspiller seg på og rundt brytematten, handler den til syvende og sist om pengers fordervende makt.

Søkkrike John du Pont (Steve Carell) har ambisjoner om å lede sitt eget bryterteam til topps i 1988-OL i Seoul. For å komme dit, betaler han 1984-vinneren Mark Schultz (Channing Tatum), og etter hvert også dennes mer nølende storebor David (Mark Ruffalo), for å bo og trene på den enorme eiendommen sin. Men jo lenger inn i du Ponts verden brødrene blir trukket, jo mindre sannsynlig virker det at prosjektet skal ende i sportslig triumf.

Bennett Millers ("Moneyball", "Capote") regi er så tilbakeholden at det langt på vei er opp til skuespillerne å bære filmen. Og både Tatum og Ruffalo leverer solide prestasjoner. Men det er Carell – inntil nå kjent som godmodig idiot i komedier av typen "Anchorman" – som virkelig fascinerer. Hans du Pont er en studie i forstyrret, forknytt ensomhet. At det er ufattelig rikdom som har gjort ham umulig å elske, gjør ham bare til en desto mer hjerteskjærende skikkelse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.01.15
© Roy Søbstad

Kommentarer