Et helt vanlig helteepos


Unbroken
USA 2015
Regi: Angelina Jolie
Skuespillere: Jack O'Connell, Miyavi, Garrett Hedlund, Domhnall Gleeson, Finn Wittrock
Manus: Ethan Coen, Joel Coen, Laura Hillenbrand, Richard LaGravenese
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 3

Det er lett å forstå hvorfor Angelina Jolie valgte akkurat historien til Louie Zamperini som utgangspunkt for sin regidebut.* Hans biografi er så stinn av heltemot, integritet og ukuelig livsvilje i møte med ufattelige prøvelser, at den nærmest må ha vært umulig å lese som annet enn et fiks ferdig filmmanus.

Zamperini var den italienske immigrantsønnen som ble både olympisk langdistanseløper og amerikansk krigshelt. Under Andre verdenskrig styrtet bombeflyet hans i Stillehavet, hvor han overlevde på en flåte i utrolige 47 dager før japanerne tok ham til fange. De neste årene ble han holdt som krigsfange under umenneskelige forhold.

Zamperinis historie er kort sagt unik. Men etter å ha vært gjennom Hollywood-kvernen, fremstår den likevel som en katalog over scener vi har sett i andre krigsfilmer og helteepos. At "Unbroken" er godt spilt og effektfullt fotografert, er til liten hjelp når den ikke har en eneste ny vri eller ny innsikt å by på.

Og når den etter 137 lange minutter avsluttes med den uunngåelige, forsøksvis "inspirerende" fotomontasjen av virkelighetens Louie Zamperini, er det vanskelig å ikke tenke at en slik mann hadde fortjent en adskillig mer spennende film.

* Rettelse: "Unbroken" er Angelina Jolies andre film som regissør. Hennes første var "In the Land of Blood and Honey" (2011).

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.01.15
© Roy Søbstad

Kommentarer