Mas på museet


Natt på museet: Gravkammerets hemmelighet
USA 2014
Originaltittel: Night at the Museum 3: Secret of the Tomb
Regi: Shawn Levy
Skuespillere: Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Steve Coogan, Dan Stevens, Rebel Wilson, Ben Kingsley, Ricky Gervais
Aldersgrense: 7 år
Egnethet: Familie

TERNINGKAST 3

Ideen bak "Natt på museet"-filmene er enkel, men slett ikke dum. Det burde ha vært mulig å få en god del gøyal, familievennlig underholdning ut av at alle utstillingsobjektene på Naturhistorisk museum i New York hver natt våkner til liv. Dessverre har det blitt mer mas og fjas enn virkelig moro ut av det hele. Og i film nummer 3 går det for alvor på stumpene.

Her tar nattevakten Larry (Ben Stiller) med seg hele kostebinderiet – cowboyen, den romerske centurionen, den egyptiske faraoen, Attila huneren, Teddy Roosevelt og alle sammen – til London. Sceneskiftet gjør ikke stort fra eller til. Det går i slapstick, spesialeffekter og tissende aper denne gangen også.

Nå er det ikke noe galt i verken slapstick, spesialeffekter eller tissende aper. Men filmer som dette bør også ha noe mer ved seg – for eksempel litt sjarm, overskudd eller galskap – og "Natt på museet: Gravkammerets hemmelighet" har knapt ett genuint inspirert øyeblikk å by på. I stedet resirkulerer filmskaperne gamle gags og satser på at et utall gjestestjerner – blant dem en slitent utseende Robin Williams og en eldgammel Mickey Rooney, begge nå avdøde – skal tilføre et ekstra løft. Det gjør de beklageligvis ikke.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.02.15
© Roy Søbstad

Kommentarer