På trynet i rommet


Jupiter Ascending
USA 2014
Regi og manus: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Skuespillere: Mila Kunis, Channing Tatum, Douglas Booth, Eddie Redmayne, Sean Bean, Terry Gilliam, James D'Arcy, Maria Doyle Kennedy
Musikk: Michael Giacchino
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 2

Med "The Matrix" (1999) laget Wachowski-brødrene den definitive millenniumsfilmen. Men det var 15 år siden, og ingen av de senere forsøkene deres – to "Matrix"-oppfølgere, "Speed Racer" (2008) og "Cloud Atlas" (2012) – har vært i nærheten av å fange tidsånden på samme måte.

"Jupiter Ascending" representerer ikke et steg i riktig retning. Tvert i mot er dette akkurat den typen oppblåst "space opera"-nonsens "The Matrix" burde ha satt en stopper for. Jupiter Jones (Mila Kunis) er vaskedamen som en dag blir oppsøkt av rom-"hunken" Caine (Channing Tatum). Den arme kvinnen er egentlig arvingen til et intergalaktisk familieimperium, må vite.

Ære være Kunis for at hun klarer å holde masken. I møte med Tatums eyeliner, spisse ører og dustete lille skjegg, kan det ikke ha vært lett. Og hun får ingen hjelp av verken sine øvrige medspillere – blant dem en gjeng utrolig affekterte briter – spesialeffektene – som søles bort på barnsligheter som svevestøvler og snakkende firfisler med vinger – eller Wachowskienes manus – en tåkete blanding av prinsessedrømmer og guttebokeventyr.

"Jupiter Ascending" er noe nær en total falitterklæring fra dem som en gang var science fiction-filmens fremtid.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.02.15
© Roy Søbstad

Kommentarer