Drapsrobotene er her


Drone
Norge 2014
Regi og manus: Tonje Hessen Schei
Medvirkende: Brandon Bryant, Shahzad Akbar, Noor Behram, Michael Haas, Clive Stafford Smith, Chris Woods
Musikk: Olav Øyehaug
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Krig er ikke hva det en gang var. Ved hjelp av droner – fjernstyrte, ubemannede bombefly – har USA det siste tiåret "tatt ut" flere tusen antatte terrorister i land som Pakistan, Jemen og Somalia uten å bruke en eneste bakkesoldat. De som opererer dronene sitter trygt plassert på hemmelige baser et eller annet sted i midtvesten. Derfra ser de ingen ansikter, bare skygger på en dataskjerm. Ingen vet hvor mange uskyldige sivile de har drept.

Den norske regissøren Tonje Hessen Schei intervjuer tidligere droneoperatører – blant dem en ung mann som forteller hvordan det føles å ha 1600 menneskeliv på samvittigheten – og pakistanske familier som bokstavelig talt lever i skyggen av dronene. Hun viser også hvordan det "militærindustrielle kompleks" bruker dataspill til å rekruttere nye operatører og hvor enkelt dronene gjør det for amerikanske myndigheter å omgå internasjonale lover.

I det hele tatt: Å se "Drone" føles som å se et stykke dystopisk science fiction. Samtidsbildet den tegner er opprørende og fremtidsperspektivene er til å få frysninger av. Nå er det selvsagt bare et tidsspørsmål før også terroristene begynner å bruke droner. Og når det skjer, er ingen – absolutt ingen – trygge.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.02.15
© Roy Søbstad

Kommentarer