Filmblogg: Tilbake til fremtiden


"Blade Runner 2": Årets beste filmnyhet eller grunn til å grue seg? Kjør debatt!

De kunne selvsagt ikke la være. For et par uker siden ble det annonsert at en oppfølger til "Blade Runner" (1982) er på gang. Harrison Ford har sagt ja til å spille rollen som Deckard en gang til. Ridley Scott overlater regien til Denis Villeneuve ("Prisoners"), men er involvert på både manus- og produsentsiden. Og rundt omkring i verden er vi mange som rynker skeptisk på nesen.

I dag er "Blade Runner" en av de absolutte favorittfilmene mine. Men første gang jeg så den, for kanskje 25 år siden, ble jeg ærlig talt litt skuffet. Filmen var merkelig, seig, vanskelig å følge og noe helt annet enn jeg hadde forventet. "Star Wars" var dette ikke. Likevel var det noe ved den, noe som gjorde at jeg fortsatte å komme tilbake.

"Blade Runner" er delvis en science fiction-film og delvis en film noir. Handlingen er lagt til Los Angeles anno 2019 (et år som sikkert virket veldig fjernt i 1982), og Deckard er en slags privatdetektiv som lever av å spore opp og likvidere rømte "replikanter". Replikantene var egentlig kunstige mennesker skapt for å gjøre tungt arbeid, men nå har de utviklet begjær på ekte liv.

Selve plottet er i grunnen ganske simpelt. Det fascinerende er alt som er spunnet rundt det: visjonen av en overbefolket og forslummet megaby, den retrofuturistiske teknologien, det odde persongalleriet, den melankolske atmosfæren, Vangelis' musikk, Rutger Hauers dødsmonolog, alle de moralske og filosofiske spørsmålene man sitter igjen med. "Blade Runner" er en av svært få filmer som bare virker rikere jo flere ganger du ser den.

At Villeneuve skal være i stand til å skape noe like seiglivet, virker så godt som utenkelig. Til det har vi sett alt for mange unødvendige, halvkleine oppfølgere. Ridley Scotts "Prometheus" (2012), basert på hans egen "Alien" (1979), er et nærliggende eksempel. "Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull" (2008), Harrison Fords fjerde opptreden i sin aller mest kjente rolle, er et annet.

Det beste vi kan håpe på for en ny "Blade Runner", er nok at den blir noe helt annet enn originalen. Vi mest nerdete krysser dessuten fingrene for at den ikke tar mål av seg til å besvare det mest interessante spørsmålet av dem alle: Kan Deckard være en replikant selv også?

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.03.15
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Blade Runner": Norsk Filmdistribusjon

Kommentarer