Hälften av alla som finns


Kvinner i for store herreskjorter
Norge 2015
Regi: Yngvild Sve Flikke
Skuespillere: Inga Ibsdotter Lilleaas, Anne Krigsvoll, Henriette Steenstrup, Hallvard Holmen, Ingrid Bolsø Berdal
Manus: Gunnhild Øyehaug, Yngvild Sve Flikke
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Tre kvinner fra hver sin generasjon vaker i kunstverdenens ytterkanter. Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) er litteraturstudenten som forelsker seg i en 20 år eldre forfatter. Trine (Henriette Steenstrup) er den aggressive performancekunstneren med både utstillingsåpning og fødselstermin hengende over seg. Agnes (Anne Krigsvoll) har hatt skrivesperre siden tidlig på 70-tallet. Alle er de på leting etter lykken, eventuelt litt mening eller kanskje bare seg selv.

Regidebutant Yngvild Sve Flikke får mye ut av det for lengst utbrukte flettverksformatet. Tre historier som hver for seg ville ha vært for spinkle til å bære en hel film, får her utfylle og berike hverandre på et vis som bare føles naturlig. Og de dramatiske og komiske høydepunktene kommer desto tettere: Sigrid som har overnattingsbesøk på sin litt for trange hybel, Trine som prøver å gjøre unna fødsel og performance i ett, Agnes – forfatter av den kontroversielle boken "I ræva" – som sliter med hemoroider.

"Kvinner i for store herreskjorter" leker med litterære klisjeer og sparker mot kunsten. Men enten du er kvinne selv eller bare skulle slumpe til å kjenne en, er det gjenkjennelsesfaktoren som vil få deg til å humre mest.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.03.15
© Roy Søbstad

Kommentarer